Innehållsförteckning
Vad är Obduktionsrapport?
En obduktion innebär att en läkare gör en noggrann undersökning av en avliden människas kropp. Undersökningen görs för att få veta mer om vad som orsakade döden och om den avlidna hade någon sjukdom. En obduktion görs bara vid vissa dödsfall.
Polisen kan efter anmälan begära att en rättsmedicinsk obduktion ska göras med syfte att fastställa dödsorsak – samt att utreda onaturliga och misstänkt onaturliga dödsfall. I uppgiften ingår även att dokumentera och tolka andra medicinska fynd av betydelse för polisutredningen.
Vilka ska obduceras?
Ärenden då en rättsmedicinsk undersökning och därmed en rättsmedicinsk obduktion ska genomföras är fall som har eller kan ha orsakats av yttre påverkan som till exempel mord, självmord eller olyckor. Polisen begär en rättsmedicinsk obduktion där syftet är att utesluta brott och fastställa dödsorsaken.
Hur stor är risken för fosterdöd?
Varje år drabbas 3–4 barn per 1 000 födda av intrauterin fosterdöd, vilket innebär att de dör i livmodern efter minst 22 fullgångna graviditetsveckor. Drygt hälften av dessa fall inträffar innan graviditetsvecka 37.
Måste man obduceras?
Ett dödsfall ska anmälas till polisen om läkaren inte är säker på att det är en sjukdom som har orsakat döden. Polisen kan då begära att en rättsmedicinsk obduktion ska göras. Den kan göras om det till exempel finns misstankar om något av följande: Dödsfallet beror på ett brott, som till exempel mord eller dråp.
Hur får man ut en obduktionsrapport?
Känsliga uppgifter som rör en avliden person får varken lämnas ut till privatpersoner eller till andra myndigheter. Utgångspunkten är därför att en obduktionsrapport inte kan lämnas ut.
Kan man ta reda på dödsorsak?
Närstående har rätt att få reda på dödsorsaken, vilket du även kan få skriftligt. Den läkare som konstaterar dödsfallet ska också informera om vem som kan lämna närmare besked om dödsorsaken och hur den personen kan kontaktas. I vissa fall gäller dock hälso- och sjukvårdens tystnadsplikt.
Vilka obduceras i Sverige?
Klinisk obduktion utförs av patologer, andra läkare eller veterinär på begäran av den läkare/veterinär som vårdat den avlidne. En djurägare eller uppfödare kan också begära obduktion. Rättsmedicinsk obduktion utförs av rättsläkare på begäran av rättsvårdande myndighet (polis, åklagare, domstol).
Var sker obduktioner?
Den rättsmedicinska obduktionen görs på någon av våra rättsmedicinska enheter i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping, Uppsala eller Umeå. För att veta vilken enhet din anhöriga är på ska du kontakta polisen. Det är också dem du ska prata med om du vill se din anhöriga innan obduktionen.
Hur stor är risken att barnet dör i magen?
I Sverige föds omkring 440 barn döda varje år efter 22 fullgångna graviditetsveckor, det motsvarar cirka 3,8 dödfödda barn per 1000 födda barn. Majoriteten, två tredjedelar, dör i sen graviditet. Cirka 40 procent av barnen dör efter den 37:e graviditetsveckan, det vill säga i fullgången graviditet.
Vad beror fosterdöd på?
Riskfaktorer för fosterdöd är mammans ålder (enligt litteraturen över 35 års ålder), rökning, övervikt och långt gången graviditet (över 42 graviditetsveckor). Också preeklampsi (havandeskapsförgiftning) samt diabetes och förhöjt blodtryck före graviditeten sammanhänger med högre risk för fosterdöd.
Vill inte obduceras?
Om den avlidne tidigare har uttryckt en önskan om att inte obduceras respekterar sjukhuset det. Detsamma gäller om någon av de närstående inte vill att den avlidne ska obduceras. Denna reservationsrätt gäller dock inte vid rättsmedicinska obduktioner.
Hur många obduceras i Sverige?
Rättsmedicinsk obduktion Utfördes på cirka 5,6 procent av alla avlidna i Sverige år 2013. Anhöriga saknar möjlighet att förhindra rättsmedicinsk obduktion. En rättsmedicinsk obduktion är alltid fullständig. Dödsorsaksintyget utfärdas av en rättsläkare.