Populära

Vad ar bast for miljon att ata?

Vad är bäst för miljön att äta?

Bra mat för miljön Frukt, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel. Närproducerad frukter och grönsaker som äpplen, päron, morötter, palsternacka, lök, vitkål, grönkål, rödkål, blomkål och broccoli. Gärna ekologiskt så minskar du också användningen av bekämpningsmedel.

Det är bra både för hälsan och planeten att äta mycket grönsaker, frukt och bär. Grova grönsaker som rotfrukt, kål, bönor, ärtor, linser och lök är extra bra för klimatet.

Vad är hållbara livsmedel?

En hållbar produktion och konsumtion av mat omfattar många olika områden, till exempel energianvändning, vatten, växtnäring, växtskyddsmedel, djurskydd, djurhälsa, utsläpp av växthusgaser, den biologiska mångfalden, bidrag till estetiska värden i landskapet och en rimlig ersättning till dem som producerar maten.

Hur kan man göra maten hållbar?

Så kan maten bli mer hållbar

  1. Skapa näringstäta landskap.
  2. Effektiv resursanvändning.
  3. Minska användningen av antimikrobiella läkemedel.
  4. Stärka biologisk mångfald och multifunktionella landskap.
  5. Återknyta till biosfären.
  6. Öka transparensen.
  7. Konsumentpåverkan.
  8. Uppmuntra nyckelaktörer bli planetskötare.

Hur kan mat och hållbart samhälle gå hand i hand?

Vi kan till exempel minska vårt matsvinn, äta säsongsanpassat, äta mindre kött och noggrant välja vilket kött vi äter. Vid produktion av livsmedel kan vi också minska växthusgasutsläppen, exempelvis genom att gödsel rötas till biogas eller att fossila bränslen ersätts med förnybara.

Hur kan man tänka ur ett hållbart perspektiv när du handlar mat?

– Studier visar att generellt är vegetarisk kost framför kött mest effektivt för att reducera utsläppen från ett konsumentperspektiv. Återförsäljarna har en viktig roll i att erbjuda ett utbud som gör det möjligt för konsumenten att välja exempelvis vegetariskt framför kött, säger Lotten Wiréhn.

Share this post