Blogga

Vad ar personar?

Vad är personår?

Den del av befolkningen som har möjlighet att utveckla en viss cancer. Det definieras utifrån demografiska data såsom bostadsort, kön, åldersgrupp etc. År under risk räknas i personår.

Vad betyder sjukdomsförekomst?

Ökad sjukdomsbörda innebär sämre livskvalitet för drabbade samt högre kostnader för såväl individ som samhälle. Tidigt insjuknande innebär ofta en längre framskriden sjukdom och ökad risk för komplikationer senare i livet.

Vad menas med epidemiologi?

Epidemiologisk forskning undersöker förekomsten av olika sjukdomar i en population och studerar om det finns samband mellan exempelvis exponering av hormoner, strålning, smittämnen, stress, cigarettrök och sjukdomar eller tillstånd såsom hjärtinfarkt, lungcancer, övervikt och högt blodtryck med mera.

Hur tolkar man oddskvot?

Begrepp som ibland används vid analys av hur en variabel som man är intresserad av sammanhänger med ett antal andra variabler. Oddskvoten uttrycks i ett tal; beräkningssättet förbigås. Ett tal större än 1 anger en överrisk och ett tal mindre än 1 en underrisk jämför med en ”normgrupp”, som har värdet 1.

Vad betyder incidens?

Svensk definition Antalet nya fall av en given sjukdom under en given tidsperiod i en viss population. Begreppet används även för ökningstakten av nya fall i en given population. Det måste särskiljas från prevalens, som avser samtliga sjukdomsfall, gamla och nya, hos en population vid en given tidpunkt.

Vad är en ekologisk studie?

En ekologisk studie är en undersökning av fördelningen av hälsa och relaterade faktorer mellan grupper av individer, till exempel mellan vinkonsumtion och hälsa i olika länder. En av studierna omfattar alla 50 delstater och Washington DC.

Vad tjänar en epidemiolog?

79 200 kronor Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Share this post