Frågor

Vad menas med ledning och stimulans?

Vad menas med ledning och stimulans?

Det är ledning och stimulans som är grunden för alla mina val eftersom det är begreppet som beskriver kärnverksamheten i skollagens kap 3 §3. Det vill säga, ledning för att kunna och vilja utveckla, lära, visa kunskaper och stimulans för att kunna och vilja utveckla, lära, visa kunskaper.

Vad är att stimulera?

Stimulans betyder ungefär detsamma som uppmuntran.

Vad är stödbehov?

Utmaningar i klassrummet? Problem med frånvaro? Svårt att få till det särskilda stödet eller arbetet med extra anpassningar? För att skolan ska kunna sätta in rätt stödinsatser ställs höga krav på att identifiera, analysera och bedöma elevens styrkor och svårigheter.

Vad är en Parterr?

Parterr (av franska parterre, som bland annat betyder trädgårdsanläggning) är en låg och formbunden plantering med gångar och fontäner, som var en del av barockens trädgårdskonst. Parterrer var ursprungligen planteringar närmast intill boningshuset och i nivå med husets bottenvåning.

Vad kan Skolverket hjälpa till med?

Några exempel på särskilt stöd

  • regelbundna specialpedagogiska insatser i ett visst ämne, till exempel undervisning av en speciallärare under en längre tid.
  • placering i en särskild undervisningsgrupp.
  • enskild undervisning.

Hur kan ni i undervisningen synliggöra och diskutera könsmönster som kan påverka människors möjligheter och val?

Skolans jämställdhetsuppdrag i skollagen och läroplanerna Skolan och lärarna har i uppdrag att synliggöra olika uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Eleverna ska utveckla sin förmåga att kritiskt granska könsmönster och få en förståelse för hur de kan begränsa människors livsval och livsvillkor.

Vem blir jag som förskollärare?

Att arbeta som förskollärare är inget som vem som helst kan göra. Det kräver en gedigen utbildning där teori och praktik vävs samman, en utbildning i vilken särskilda kompetenser som pedagog utvecklas.

Vad säger Skolverkets allmänna råd om bestämmelser runt extra anpassning?

Skolan ska ge extra anpassningar till de elever som har svårt att uppfylla kunskapskraven. Om extra anpassningar inte är tillräckligt ska skolan ge särskilt stöd. Skolan ska så långt det är möjligt ge de anpassningar och det stöd som krävs för att en elev ska uppnå kunskapskraven.

Share this post