Rekommendationer

Vart vaxer rosmarin?

Vart växer rosmarin?

Rosmarin betyder ”havets dagg” och runt Medelhavet växer den vilt. Denna fleråriga buske klarar inte vårt vinterklimat utan mår bäst av att odlas i kruka eller som ettårig. Rosmarin kan användas både färsk och torkad. Blad plockar man efter behov under säsongen.

Är rosmarin farligt?

Farligt: kan ge lungskador vid förtäring. Förvaras oåtkomligt för barn. Töm ej i avloppet. Vid förtäring, framkalla ej kräkning.

Vad ska rosmarin ha för jord?

Trivs i mager jord och vill gärna torka ut mellan vattningarna. Passar till lamm och medelhavsrätter.

Vad är bra med rosmarin?

Rosmarin har antiseptiska egenskaper vilket gör att den bildar en barriär mot smuts och bakterier och kan därmed användas för att skydda sår mot infektioner. Dessutom är oljan helande och används ofta på ömma leder och muskler för att hämma inflammationer och minska svullnader.

Hur tar man reda på rosmarin?

Läs våra tips för hur du lyckas med din rosmarin….Rosmarin – en favorit i matlagningen

  1. Planteras ljust, i sol eller halvskugga.
  2. Planteras i Blomsterlandets medelhavsjord.
  3. Vill stå på skyddad plats i väldränerad jord.
  4. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

Kan man äta färsk rosmarin?

Rosmarin används i krydda och används i både färsk och torkad form. Rosmarin tillhör Labiatae familjen och är släkt med mynta. Rosmarin växer vild i trakterna kring Medelhavet. Kryddan går att övervintra i södra Sverige, längre norrut får den odlas i kruka.

Hur används färsk rosmarin?

Rosmarin är en populär krydda, särskilt i det italienska och franska köket. Den passar bra till lamm, kött- och fågelrätter men också till grönsaksrätter, ofta tillsammans med tomat och olivolja. Rosmarin har även en förmåga att dämpa smak av fett och används därför ofta till feta köttsorter såsom fläsk.

Hur kan jag plantera rosmarin?

Jorden skall vara lätt och väldränerad och krukan placerad på en skyddad och solig plats när den står ute. Rosmarin kan förökas med sticklingar eller avläggare, frön kan sås inomhus på våren, men enklast är att helt enkelt köpa en färdig planta som man sen försöker vårda av bästa förmåga.

När används rosmarin?

Vad har man timjan till?

Timjan smakar gott t. ex. ihop med enbär till vilt, den är ett måste i potatissoppa och passar väldigt fint till rätter med fågel och lamm. Timjan kan även användas i marinader och för att smaksätta kryddoljor.

https://www.youtube.com/watch?v=yPD_HnBlN10

Trivs bäst på solig, skyddad plats i väldränerad jord. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Rosmarin odlas med fördel i kruka, som övervintras ljust och frostfritt. Bladen är smala, starkt aromatiska med grå undersida.

Hur odlas rosmarin?

Rosmarin är lättodlad. Låt jorden torka ut lätt mellan vattningarna då den inte trivs att stå i ständigt blöt jord. Gödsla i samband med vattning 1 gång i veckan under sommarsäsongen med exempelvis Organisk växtnäring. Placera din rosmarin på en solig och vindskyddad plats för att den ska trivas.

Vilka kryddor växer i Sverige?

Nio kryddor värda att odla

  1. Rosmarin. Rosmarinus officinalis.
  2. Timjan. Thymus.
  3. Basilika. Ocimum basilicum.
  4. Persilja. Petroselinum crispum.
  5. Mynta/grönmynta. Mentha spicata.
  6. Citronmeliss. Melissa officinalis.
  7. Gräslök. Allium schoenoprasum.
  8. Oregano/Kungsmynta. Origanum vulgare.

Share this post