Blogga

Vem tillverkar tallolja?

Vem tillverkar tallolja?

SunPines levererar innovativa och hållbara produkter som baseras på tallolja, en hållbar restprodukt från massabruken. Från den skogliga biomassan gör vi talldiesel, bioolja, harts, terpentin och fjärrvärme. Våra produkter når världsmarknaden i allt från Preems Evolutions diesel till väldoftande parfym.

Är tallolja förnybart?

Den utvinns ur nordisk barrved – en naturlig, förnybar resurs från våra hållbart brukade nordeuropeiska skogar – under kraftmassabearbetningen. Denna värdefulla del av virket är en kombination av fettsyror, harts och andra naturliga beståndsdelar.

Vad är Tallbeckolja?

Tallbeckolja kan jämföras med lågsvavlig eldnings- olja 5. Den är korrosiv vid höga temperaturer vil- ket innebär att distributionssystem måste bytas ut. Stofthalten för tallbeckolja är hög och sotblåsare behöver installeras. Ofta måste också reningsut- rustningen kompletteras med textil- eller elfilter.

Hur mycket tallolja produceras i Sverige?

Preem tillverkar HVO från tallolja i en fabrik utanför Piteå. Preem vill utöka dagens produktion på 200.000 ton HVO per år till tre miljoner ton, vilket skulle täcka 50 procent av dieselförsäljningen i Sverige. Preem uppskattar att en utökad HVO-produktion leder till 1.000 nya jobb i Sverige.

Vad är tallolja bra för?

I framställningen av biobränslen hjälper tallolja till att minska koldioxidutsläppen avsevärt och som tillsats i massor av vardagsprodukter ersätter den en rad fossila ämnen. Det är en förnybar mångsysslare som alltid är öppen för nya möjligheter.

I vilken form är energin bunden i biobränslen?

Bioenergi är energi som utvinns av biobränslen, alltså förnybara och koldioxidneutrala bränslen som hämtas från växtriket. Det man får ut av biobränslet är kemisk lagrad solenergi som bundits av biomassa genom s.k. fotosyntes.

Hur mycket palmolja i diesel?

De uppgifter som Testfakta har fått in från bolagen visar att andelen PFAD och palmolja varierar i de olika produkterna – från 77 procent PFAD av det förnybara innehållet i ST1:s Renewable Diesel ned till 14 procent i Cirkle K:s Miles Diesel Bio och inget alls i Preems produkter.

Vad är HVO 100 gjort av?

HVO står för hydrogenated vegetable oil, vätgasbehandlad växtolja. Råvaran kan dock också vara animaliskt fett. Det är ett förnybart, syntetiskt dieselbränsle med en kemisk sammansättning som är mycket lik fossil diesel. HVO100 består till 100 procent av förnybara komponenter.

Vilka energiformer finns i biobränsle?

Biobränslen fungerar som energibärare ur vilka man kan utvinna energi. Biobränslen kan vara gasformiga som biogas, flytande som etanol eller fasta som exempelvis ved och pellets. Att tillverka biobränslen av avfall eller av restprodukter inom jordbruket är ofta mest optimalt för miljön och klimatet.

Share this post