Trendig

Vad kannetecknar epoken medeltiden?

Vad kännetecknar epoken medeltiden?

Medeltiden var en tid då kungar, drottningar och riddare förde krig och for iväg på korståg till det Heliga landet. Det var en tid då endast kristendomen ansågs vara den enda rättmätiga religionen. Det var också en tid då katolska kyrkan och dess påvar kämpade med världsliga kejsare om makten över Europa.

Vilket uttryck tar sig enväldet i Sverige?

Det karolinska enväldet infördes under Karl XI:s regering under helt lagliga former genom beslut vid flera riksdagar. Karl XI gjordes till enväldig kung. Kungen fick därmed rätt att stifta lagar, ta ut skatter och inleda krig. Utomlands saknades inte förebilder.

Vad kännetecknar den medeltida litteraturen?

En typisk genre inom litteraturen från medeltiden är riddarromaner. De handlar om modiga män i rustning som kämpar mot hedningar och skyddar vackra jungfrur och sitt land.

Hur såg man ut på 1700-talet?

1700-talet är en spännande period i Sveriges historia, en period av långsam återhämtning efter krig, pest och hungersnöd i början av seklet, och före de stora omvandlingarna genom industrialiseringen från 1800-talets mitt. Under 1700-talet växte befolkningen i landet och allt fler flyttade till städerna.

Vilken beskrivning är korrekt angående frihetstiden i Sverige?

Frihetstiden karaktäriseras av ekonomiska och vetenskapliga framsteg, men också av politisk instabilitet. Läget i riksdagen var lynnigt och korruptionen utbredd. Frihetstidens politiska kaos utmynnade så småningom i Gustav III:s statskupp 1772 som satte punkt för frihetstiden.

På vilka sätt har medeltiden varit en inspirationskälla för litteraturen?

En viktig grund i den medeltida kulturen är att de antika texterna bevaras – av frankerna, som behöll latinet som skriftspråk, och ofta tack vare lärda i den arabiska världen – och på så sätt behåller sitt inflytande på bland annat litteratur och filosofi.

Share this post