Blogga

Vart finns lind i varlden?

Vart finns lind i världen?

Lind (Tilia cordata) växer bara på ett fåtal platser i norra Halland och Bohuslän. ▶ Vår vanliga, odlade parklind (Tilia x europaea) är en korsning mellan skogslind och bohuslind. ▶ Skogslinden är vanlig i södra och mellersta Sverige och trivs på leriga, näringsrika och väldränerade marker.

Hur ser träslaget lind ut?

Skogslinden är småbladig och det finns även Bohuslind (storbladig lind) och Parklind (korsning mellan de två tidigare nämnda). Virket från skogslind och övriga lindarter skiljs ej åt. Köps vanligen som timmer i standardlängder i södra Sverige.

Var växer lind i Sverige?

Är lind giftigt?

Förr och fortfarande tror en del att lindens blommor är giftiga för humlor. Men döda humlor under lindträden vissa år har en förklaring. Lindens blommor doftar intensivt även i slutet av blomningen. Detta i kombination med brist på andra nektarkällor gör humlor utsatta.

Hur lång kan en lind bli?

Linden blommar sent, i slutet av juli. Frukterna är nötter som flyger iväg med hjälp av stödbladet. Lindens knoppar är assymetriska (”tumvantar”) och ofta röda på solsidan och gröna på skuggsidan.

När slår lind ut?

Linden står i blom under ungefär två veckor. I Sverige börjar blomningen tredje veckan i juli längs Götalands kustområden. Blomningstiden flyttar efter hand norrut och når lindens nordgräns i augusti.

Hur ser Lindblad ut?

Beskrivning: Stort och vackert träd som bjuder på en riklig och doftande blomning under högsommaren. Det tål både hårda vindar och beskärning och kan bli över tusen år gammalt om det vill sig väl. Blommorna, bladen och fröna har stor potential i köket. Höjd: 25 m.

Hur ser Lindträ ut?

Utseende. Linden kan bli 30 meter hög och har kort, kraftig stam med en stor, rikt förgrenad krona. Linden kan bli mycket gammal och kan skjuta nya skott även när den blivit avbruten. Bladen är hjärtformade med sågad kant och rödbruna hårtofsar i nervvinklarna på undersidan (bohus- och parklinden har vita hårtofsar).

Vad kan man göra med Lindträ?

Till de huvudsakliga användningsområdena för lindvirke hör sedan gammalt bildhuggeri, träsnideri och svarvning. Snidade detaljer på stilmöbler är ofta gjorda i lind.

Share this post