Allmänning

Hur lat musiken under renassansen?

Hur lät musiken under renässansen?

Epoken kännetecknas av att kontrapunktiken och polyfonin utvecklas. Den sakrala musiken börjar bli flerstämmig, och lånar ofta in melodier från den profana, medan allt färre verk är påverkade av den gregorianska sången.

Hur musik kan påverka människor?

Musik stimulerar många olika system och funktioner i hjärnan; motivation, uppmärksamhet, känslor, belöningssystemet, minnesfunktioner, språkförmåga och mycket annat. Vid demenssjukdom skadas hjärnan. Genom att musik påverkar hjärnan som helhet, finns det nästan alltid friska delar av hjärnan där musik kan ”nå in”.

Hur låter Homofoni?

HOMOFONI – ”lika ljud” om det är flera instrument så spelar de oftast samma melodi.

Vad skiljer musiken under barocken från musiken under renässansen?

Barockmusik drivs ofta av en snabb, stadig rytm och utdragna melodier, rikligt dekorerade med diverse ornament. – Orkestermusik. Under barocken utvecklades barockorkestern – en föregångare till den moderna symfoniorkestern. Renässansens gambor ersättes successivt med fiolfamiljens instrument (fiol, viola och cello).

Hur kan musiken påverka det som händer i samhället?

Musik befrämjar i allmänhet den sociala samverkan i en grupp, och påverkar också känslan av gemenskap. Musik har en stor potential för kommunikation, social samverkan, intellektuell påverkan, påverkan på minnesfunktioner, emotionell påverkan och påverkan på initiativ och motivation.

Vilka begrepp är exempel på musikgenrer?

Genre är en underordning av en konstform, eller en typ av en konstform. Till exempel är pop, rock, schlager och hiphop olika genrer av musik. Ibland använder man ordet som motsats till originalitet – alltså att ett verk inte är nyskapat utan låter lite som andra verk.

Vad kännetecknar genren pop?

Typiska popgrupper spelar oftast en typ av mer kommersiellt gångbar musik och texterna handlar oftast om kärlek, relationer och dans och väldigt sällan så har de politiska budskap eller drivs utav ungdomsrevolter likt punk och rock.

Vilka instrument var vanliga under renässansen?

Vanliga instrument under renässansen var harpa, luta, flöjt och orgel. Renässansen var blockflöjtens stora glansperiod. Renässansen pågick ungefär mellan 1450 och 1600, även om det givetvis är svårt att sätta exakta datum för en ideologisk era.

Vilket instrument var modernt under medeltiden och renässansen?

– A Cappella. Renässansen var a cappella-musikens gyllene era. Begreppet i sig betyder ungefär “som i kyrkan” eller “som i kapellet”, men vad som menas i praktiken är icke-ackompanjerad sång – alltså sång utan instrument (under medeltiden var nämligen alla instrument förutom orgeln bannlysta i kyrkosammanhang).

Vad menas med Homofoni?

Homofoni är en musikalisk satstyp, ett sätt att föra stämmorna i flerstämmig musik. Den kännetecknas av att en melodi dominerar och övriga stämmor bildar ackord, som understödjer den utan att konkurrera om lyssnarens uppmärksamhet. Bistämmorna kan vara en eller flera.

Share this post