Innehållsförteckning
Hur påverkas adrenalin av konditionsträning?
De flesta studier visar att individen drar nytta av regelbunden fysisk träning genom att minska den stressfysiologiska aktiveringen i samband med psykoso- cial stressbelastning. Man kan förenklat säga att vi genom fysisk träning återgår till ett mera naturligt och mildare reaktionsmönster vid fysisk och psykisk stress.
Hur påverkas kroppen av adrenalin?
Adrenalin och noradrenalin är hormoner som bildas i binjuremärgen. De påverkar kroppen på olika sätt i stressituationer och hjälper kroppen att hantera stressen. Hormonerna gör att blodtrycket och pulsen stiger, blodsockerhalten ökar, luftrören vidgas och pupillerna blir större.
Vilka hormoner frigörs vid fysisk aktivitet?
Fyra ord; serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin. När man är fysiskt aktiv frisätter hjärnan alla dessa fyra ämnen (de tre första är s.k. signalsubstanser). Serotonin ger oss en känsla av lugn och tillfredsställelse. Dopamin ger oss en “belöningskänsla”, inte bara av träning men även av t.
Vilka samband finns mellan kost hälsa fysisk aktivitet sömn?
Kost och sömn är det som lägger grunden till hur utvilad du är och med vilken energinivå du bemöter din träning. Det är kost och sömn som avgör hur väl kroppen får återhämta sig efter utförd träning. Det är kosten som avgör hur mycket du får ut av varje träningspass. Kost, och sömn, är alltså viktigt.
Hur påverkas kroppen av kost fysisk aktivitet och sömn?
Din hjärna får då sortera och ta hand om allt du har lärt dig under dagen så att du kommer ihåg det tills nästa dag. Sömnen gör också att du växer och håller dig frisk. Medan du växer behöver du extra mycket sömn. Regelbunden fysisk aktivitet, frisk luft och ljus under dagarna ger god sömn.
Hur påverkar konditionsträning kroppen?
Vid kontinuerlig uthållighetsträning kommer hjärtats slagvolym, den mängd blod hjärtat pumpar ut per slag, att öka och därmed hjärtats totala pumpförmåga, vilket leder till att hjärtfrekvensen sjunker. En anledning är att hjärtats muskulatur blir starkare (Michalsik & Bangsbo, 2004).