Allmänning

Vilken motion har storst betydelse for halsan?

Vilken motion har störst betydelse för hälsan?

Fysisk aktivitet Den som är regelbundet fysiskt aktiv halverar risken för diabetes eller hjärtkärlsjukdom. För den som rör sig sammanlagt 30 minuter så gott som dagligen med en intensitet, som motsvarar rask promenad, förlängs livet med 4-5 år.

Vad är motion och träning?

Vardagsmotion är någon form av rörelse/aktivitet du kan göra utan att bli svettig utan kan ha vanliga kläder på dig. Motion är däremot en medveten fysisk aktivitet för att må bättre i både kropp och själ. Till skillnad från vardagsmotion blir du här svettig och använder helst kläder som är lämpade för rörelse.

Vad är en motion för något?

En motion (av latinets moveo eller movere, att röra, att sätta i rörelse) är ett förslag till beslut i en beslutande församling såsom ett parlament, en bolagsstämma eller en föreningsstämma. Motionen innehåller alltid ett förslag att ta ställning till, den kan även innehålla en motivering eller underlag till förslaget.

Varför är daglig motion bra?

För hälsan Rör man sig minst 30 minuter varje dag löper man mindre risk för sjukdomar som typ 2-diabetes, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Att sitta stilla flera timmar i sträck ökar däremot risken för dessa sjukdomar. Det gäller även för den som tränar.

Hur påverkas vi psykiskt av träning?

Rörelse och träning har betydande positiva effekter för att förhindra eller lindra depressiva symptom. Regelbunden fysisk aktivitet har även en antidepressiv effekt hos personer med neurologiska sjukdomar. Träningen förbättrar livskvalitet och stresshantering, stärker självuppfattning och social kompetens.

Hur mycket bör du minst röra dig varje dag?

Långa perioder av stillasittande bör brytas av och ersättas med någon form av fysisk aktivitet. Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig och hög intensitet.

Hur påverkar fysisk aktivitet koncentrationsförmågan?

Forskningen visar att det finns ett positivt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och hälsosamma hjärnfunktioner, t. ex. kan fysisk aktivitet påverka minne och koncentration och skydda mot depression och demens.

Share this post