Ny

Vad ska man gora for att inte fa stroke?

Vad ska man göra för att inte få stroke?

Hur kan jag minska risken att få en stroke?

  1. Få blodtrycket uppmätt om du över 50 år för att högt blodtryck ska kunna upptäckas och behandlas.
  2. Sluta röka.
  3. Låt bli att dricka mycket alkohol.
  4. Motionera regelbundet, ät hälsosamt och gå ner i vikt om du är överviktig.

Hur stor är risken att få stroke igen?

Ett internationellt forskarlag har undersökt närmare 5 000 strokepatienter och fann att risken för ett återinsjuknande inom tre månader var 3,7 procent. Efter ytterligare sju månader hade siffran stigit något till 5,1 procent. Studien pågick mellan 2009 och 2011 och inkluderade patienter från 21 länder.

Hur kan jag minska risken att få en stroke?

  • Få blodtrycket uppmätt om du över 50 år för att högt blodtryck ska kunna upptäckas och behandlas.
  • Sluta röka.
  • Låt bli att dricka mycket alkohol.
  • Motionera regelbundet, ät hälsosamt och gå ner i vikt om du är överviktig.

Hur kan man kontrollera om en person har drabbats av stroke?

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar: AKUT-testet.

Varför drabbas du av stroke?

Livet efter stroke Att drabbas av stroke innebär i allmänhet en stor förändring i livet, både för den som drabbats och för närstående. Trots att behandlingarna blivit allt bättre får många kvarstående besvär av olika svårighetsgrad.

Vad är riskfaktorerna för stroke?

Riskfaktorer. Om man har drabbats av en stroke har man en kraftigt ökad risk att drabbas igen. För att minska risken och förebygga att man får ytterligare en stroke gör läkaren en noggrann riskfaktorkontroll. De viktigaste riskfaktorerna för stroke är: högt blodtryck. rökning. förmaksflimmer. diabetes.

Vad är orsakerna till stroke?

Den vanligaste orsaken till stroke är hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall. Ofta drabbar stroke de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen.

Share this post