Frågor

Kan man kanna polyp?

Kan man känna polyp?

Större polyper kan ge något eller några av följande symtom: Du känner dig täppt i näsan under en längre tid, och besvären blir inte bättre. Du får nedsatt luktsinne och smaksinne. Du får återkommande snuva.

Kan polyper ge huvudvärk?

Det mest framträdande symtomet vid uttalad näspolypos är nästäppa. Patienterna kan även beskriva tryckkänsla över bihålor, nedsättning av luktsinne och ibland huvudvärk. Andra symtom som kan förekomma är sekretion och postnasal snuva.

Var sitter polyper?

Näspolyper är knoppar i näsans eller bihålornas slemhinna som kan göra att du känner dig täppt i näsan. Små polyper ger inga symtom, men när de är större kan de göra luftpassagen i näsan trängre. Polyper i näsan är inte farligt, men kan vara besvärligt. Behandling finns i form av nässprej, tabletter eller operation.

Hur stor kan en polyp vara?

Hyperplastiska polyper kan ha olika storlek, men är sällan mer än 5 mm stora. De är ofta multipla och hittas som bifynd vid rektoskopi. I fall med enstaka hyperplastiska polyper bör dessa avlägsnas. Är de multipla är detta inte möjligt.

Kan polyper försvinna av sig själv?

Ibland händer det, som vid de flesta kroniska sjukdomar, att inflammationen försvinner av sig själv och att polyper tillbakabildas. Allra viktigast är att komma under behandling så tidigt som möjligt.

Hur snabbt växer polyper?

Man räknar med att det tar cirka tio år för en polyp att utvecklas till cancer.

Hur vanligt är Näspolyper?

Det är sällan som barn drabbas och näspolyper är vanligare hos män än vad de är hos kvinnor. Ungefär 2 % av befolkningen får någon gång åkomman och den exakta orsaken är i nuläget inte känd. Det är en kronisk slemhinnesjukdom som inte kan botas men som kan kontrolleras med hjälp av rätt behandling.

Hur fort växer en tumör i ändtarmen?

Många nybildade celler går under eller stöts bort från tumörens yta. Man räknar med att det tar i medeltal ett år för en tarmtumör att fördubbla sin storlek, vilket innebär att det kan ta många år innan den är stor nog för att ge symptom som leder till utredning och upptäckt.

Share this post