Innehållsförteckning
Hur hade kvinnorna det under industriella revolutionen?
Kvinnorna blir yrkesarbetare Kvinnorna som arbetade i jordbrukande familjer började söka sig till yrkesarbete i mejerier, bagerier, bryggerier, tvätterier, porslinsfabriker och beklädnadsindustrin. Där fick de enformiga arbeten vid löpande bandet, som hade införts i många svenska industrier under 1920-talet.
Hur påverkade kvinnorörelsen samhället?
På 1850-talet tog kvinnorörelsen form på allvar och kvinnofrågorna började få ett allmänt intresse bland människor. Kvinnors rösträtt blev den centrala frågan. På ett genombrytande sätt kom rösträtten att förändra hela samhällsstrukturen. Kvinnan blev inte längre betraktad som en andra klassens varelse.
När började jämställdhet?
År 1979 antogs i Sverige en första jämställdhetslag som trädde i kraft i juli 1980. Män och kvinnor fick formellt samma villkor i svenskt samhällsliv. Jämställdhetslagen syftar till att främja kvinnor och mäns lika rätt i fråga om arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter.
Hur hade kvinnor det under realismen?
Vid 1800-talets början var kvinnor hårt styrda och hade inga rättigheter. Hon fick inte ärva, var inte myndig, hade ingen rösträtt och fick inte äga egendom. Industrialismen och nya politiska uppfattningar kom under 1800-talets gång att långsamt förändra samhället.
Hur såg man på kvinnor under realismen?
Kvinnorna i de högre samhällsklasserna på 17- och 1800-talen förväntades inte arbeta för sin försörjning, meningen var att de skulle gifta sig och på så sätt bli försörjda. Kvinnorna var heller inte myndiga, utan skulle ha en förmyndare, såvida de inte var änkor.
Hur påverkade kvinnorörelsen Sverige?
Delar av den svenska kvinnorörelsen påverkades av influenser från den amerikanska feminismen som satte kvinnors erfarenheter av fysiskt och psykiskt förtryck av män i centrum för den politiska kampen. Frågor om våldtäkt, våld mot kvinnor och barn samt incest började diskuteras och krav på kvinnohus ställdes.
Hur såg kvinnans situation ut i samhället under 1800 talet?
När började kvinnorörelsen i Sverige?
Kvinnorörelsen i Sverige började 1856 genom utgivningen av Fredrika Bremers Hertha, en roman som kritiserade ogifta kvinnors omyndighet och brist på tillgång till högre utbildning, vilket stod i kontrast till förhållandena i USA, som Bremer nyligen hade besökt och där ogifta kvinnor var myndiga och det vid denna tid …
Finns kvinnorörelsen idag?
Ja, de flesta frågor som kvinnorörelsen fortfarande arbetar med. Många av de frågor som kvinnorörelsen lyfte då är en del av det etablerade samhället idag. Kvinnorörelsen är en stark och viktig röst i samhället som har nått många framgångar genom åren, ändrat på strukturer och förbättrat livsvillkor för kvinnor.