Frågor

Kan man utveckla narkolepsi?

Kan man utveckla narkolepsi?

Narkolepsi går inte att bli av med helt. Men det finns läkemedel som gör att du får lättare att hålla dig vaken på dagarna och sova bättre på nätterna. Narkolepsi är en ovanlig sjukdom som brukar uppstå i tonåren. Men man kan också få den tidigare eller senare i livet.

Både män och kvinnor kan få narkolepsi i alla åldrar, men oftast kommer de första symtomen redan i tonåren och för det mesta före 30 års ålder. Hos tio procent börjar sjukdomen före tio års ålder. I takt med att kunskapen om narkolepsi ökar så söker allt fler, framförallt barn, tidigare vård.

Kan man väcka sig själv?

Eftersom större delen av hjärnan redan är vaken under REM-sömnen så är det också möjligt att ”väcka” sig själv precis när man börjar drömma, för att på så vis kunna påverka drömmarnas innehåll.

Kan man drömma ljud?

Vissa drömmar kan innehålla ljud, men räknas inte som hallucinationer eftersom hallucinationer sker i vaket tillstånd. Precis innan sömn eller precis vid uppvaknandet kan personer också erfara sådana ljud, vilket kallas hypnagog respektive hypnopomp hallucination, vilket räknas som sömnstörningar.

Vad utlöser narkolepsi?

Narkolepsi är ett relativt sällsynt tillstånd av obetvinglig sömnighet utan uttalad sömnbrist. Narkolepsi uppstår när ett litet område i hjärnan är skadat och har brist på signalsubstanser som reglerar sömn och vakenhet, men även kroppstonus (spänst i kroppen).

Hur utvecklas narkolepsi?

Narkolepsi uppstår när hjärnan har brist på ett ämne som gör att du håller dig vaken och som hjälper till att styra din sömn. Bristen kan uppstå om det så kallade immunförsvaret som skyddar mot infektioner påverkas. Det leder till skador på hypothalamus, som är ett område i hjärnan.

Har jag narkolepsi test?

För att mäta nivån av hormonet orexin kan man ta ett prov av ryggvätskan genom en lumbalpunktion. Den typiska HLA-typen går att bestämma genom ett blodprov. Undersökningar med datortomografi (CT) och magnetkamera (MR) kan användas för att utesluta sjukdomar som kan ge samma symtom som de som finns vid narkolepsi.

När man sover och inte kan röra sig?

Sömnparalys eller sömnförlamning är när en person är medveten när den vaknar, men inte kan röra sig eller tala. Under sömnparalys kan somliga uppleva en närvaro i rummet, se eller höra oförklarliga besökare, bli hypervaksamma eller känna ett tryck över bröstet, med mera.

Hur länge sover man med narkolepsi?

Hos små barn kan ovanligt lång nattsömn eller fler sovstunder på dagen vara symtom på narkolepsi. För både narkolepsi typ 1 och typ 2 är det vanligt med en mycket dålig sömnkvalitet med uppsplittrad nattsömn, där man sover mellan 1-3 timmar åt gången.

Share this post