Hur påverkar fossila bränslen människan?
Förbränning av fossila bränslen – olja, gas och kol – är den största källan till utsläpp av växthusgaser. När vi förbränner kol, gas och olja skapas nämligen stora utsläpp av koldioxid, som i sin tur leder till att jordens medeltemperatur ökar. Och det skapar klimatförändringar.
Vad händer om vi fortsätter använda fossila bränslen?
Växthusgaserna förstärker atmosfärens förmåga att värma jordytan – den så kallade växthuseffekten blir starkare. Utsläpp av koldioxid via förbränning av fossila bränslen världen över är den viktigaste orsaken till klimatets nuvarande förändring. Även markanvändning, främst skogsavverkning, bidrar.
Hur påverkas klimatet av havet?
Havens ekosystem, som sjögräsängar, saltängar och mangroveskogar, tar också upp en stor del av atmosfärens koldioxid. Mangroveskogar tar till exempel upp nära fyra gånger så mycket koldioxid som tropiska skogar på land. Och ålgräs, vårt svenska sjögräs, kan lagra kol i tusentals år.
Hur använder vi oss av fossila bränslen?
Till fossila bränslen hör fossilgas (även kallad naturgas), kol och olja (till exempel bensin). Energin i de fossila bränslena är, precis som i biobränslena, solenergi som bundits in genom fotosyntesen. Skillnaden är att fossila bränslen skapats under mycket lång tid av växter och djur som levde för länge sedan.
Hur är klimatet i havet?
Klimatförändringarna påverkar i allra högsta grad haven. Redan nu har vi varmare vattentemperaturer, smältande isar och högre havsnivåer. Dessutom sjunker salthalterna, havsvattnen försuras och syrebrist breder ut sig. Klimatet har alltid varierat, och perioder med varmare klimat har varvats med kallare tider.
Hur påverkar solen vädret?
Det är solen som påverkar vilket väder vi får. När solens strålar värmer upp luften skapas rörelse – det som vi kallar vind. Värmen får också vatten att förångas och stiga uppåt i atmosfären. När det har kommit tillräckligt långt upp kyls det av och faller ner som regn eller snö.