Rekommendationer

Vad betyder Kastvikt?

Vad betyder Kastvikt?

Här i Sverige/Europa pratar vi mycket om kastvikt. Kastvikten står också oftast på spöt, beskrivet i gram. Det innebär att det är inom detta omfång spöt presterar och kastar bäst. Om spöt t ex är klassat 40-80g så är det för dessa betesvikter spöt är designat.

Vad heter delarna på ett fiskespö?

Linan, tillsammans med flötet, sänket och kroken, kallas metrev. Kastspöt eller rullspö skiljer sig från metspöt främst i att den har en rulle för metreven. Fiskekroken är också oftast fäst i ett drag, wobbler eller spinnare som också fungerar som sänke.

Vilken Kastvikt?

Kastvikten uppges ofta i antingen gram eller lbs, med en viss marginal. En vanlig sådan är exempelvis kastvikt mellan 10-40 gram. Detta betyder att fiskespöt lämpar sig bäst till kastvikter från 10 gram till 40 gram och ger en fingervisning vilka beten som bör användas.

Vilken Kastvikt på Gäddspö?

Alltså fiske med mindre beten. Kastvikt mellan 80-120 gram är spön som täcker det mesta av gäddfisket medan spön med kastvikt från 120 gram och uppåt är för dig som gillar de verkligt stora betena.

Vad är ett Haspelspö?

Vad som skiljer ett spinnspö från ett haspelspö är att spinnspöt används ihop med en multirulle och har spöringar och lina på ovansidan av fiskespöt, medan haspelspöt används med en haspelrulle och har ringarna och linan på undersidan.

Vad är ett kastspö?

Ett kastspö består av själva spöet, en lång lina, en rulle och ett bete. Det är betets tyngd och motståndet på rullen som avgör hur långt ut du kastar, och även din teknik. När du kastar ut bromsar du själv linan med fingret, så när du släpper och låter betet och kroken dra iväg bestämmer du själv.

Hur kastar man fiskespö?

Haspelrullar används till haspelspön och multirullar brukar användas till spinnspön. En haspelrulle är placerad under ditt fiskespö och är lättare att manövrera än en multirulle. Haspelrullen har en bygel som du fäller upp innan du kastar, linan får du själv hålla i och sedan släppa när du kastar i betet.

Hur mycket lina ska man ha på haspelrullen?

Det är rekommenderat att lämna ca 1-1.5 mm upp till kanten på spolen när du fyller på med lina på en haspelrulle. Detta gör att du minskar risken för trassel och får optimalt med lina för att kasta långt. På multirullen vill du ha så mycket lina som möjligt för att få till långa kast.

Vilken längd på kastspö?

Längden på spöet är i mångt och mycket en smaksak. Ett spö med en längd kring 8 fot är en bra längd på ett spö som ska användas både när du fiskar från båt som när du fiskar från land. Kastvikten på spöet anpassas efter draget du ska fiska med vilket brukar gå hand i hand med vilken fiskart du fiskar efter.

Vilket spö för gädda?

Teamets favorit spö för gäddfiske är BFT Instinct spinnspö. Spöet finns i olika längder och viktklasser, men vi rekommenderar spöet på 239 cm och 40-130 i kastvikt. Spöt klarar både lätta drags samt tyngre gäddjiggar för grövre fisk. Ett billigare alternativ är Maxximus Piscatux spinnspö.

Hur långt Gäddspö?

Men ett spö med en längd kring 8 fot är en längd som fungerar såväl vid landfiske som fiske från båt. Vet du att du ska fiska mycket abborre och regnbåge brukar en kastvikt upp till ca 20 g vara lagom. Vill du däremot fiska gädda eller gös med lite större wobblers brukar en kastvikt på ca 40 g räcka långt.

Share this post