Rekommendationer

Nar upphorde IPS?

När upphörde IPS?

För övriga sparare är det inte längre förmånligt att sätta in mer pengar i IPS eftersom det sedan den 1 januari 2016 inte längre går att göra skatteavdrag för sparandet. Men även om du inte sätter in nya pengar till din IPS är det viktigt att du se över det sparande du redan har på ditt IPS-konto.

Vad händer med IPS vid dödsfall?

Vid dödsfall tillfaller sparkapitalet angivna förmånstagare, som bestämmer när utbetalningarna ska börja. Avlider du när utbetal- ningarna redan påbörjats, fortsätter de att utbetalas till förmåns- tagarna under den tid som återstår. Finns ingen förmånstagare sker utbetalningen till dödsboet som ett engångsbelopp.

Kan man flytta IPS till annan bank?

Ett individuellt pensionssparande (IPS) kan alltid flyttas till ett annat sparinstitut men du kan däremot inte flytta mellan en pensionsförsäkring och IPS.

Vad ska man göra med IPS?

Detaljerad information

  1. Individuellt pensionssparande, IPS, är ett konto som du kan använda för att själv spara extra pengar till pensionen.
  2. De pengar du sätter in på en IPS är avdragsgilla med upp till 35 % av lön upp till max 10 prisbasbelopp per år för dig som har enskild firma eller saknar pensionsrätt i arbetet.

Hur mycket skatt betalar man på IPS?

Avkastningsskatt: I ett Individuellt Pensionssparande (IPS) betalar du en avkastningsskatt som baseras på ditt depåvärde den 1 januari varje år. Avkastningsskattens storlek beror på föregående års genomsnittliga statslåneränta. Detta innebär att att avkastningsskatten för 2022 blir 0,075 % (dvs 15 % av 0,5 %*).

Är jag förmånstagare?

Förmånstagare är den som har rätt att få utbetalningar från en försäkring. I första hand är förmånstagaren den du är gift eller registrerad partner med, alternativt din sambo. I andra hand ditt/dina barn.

Kan man överlåta IPS?

Ett pensionssparkonto får överlåtas i samband med en bodelning (4 kap. 16 § första stycket LIPS). Maken eller makan övertar genom bodelningen samma rättigheter som en förmånstagare kan överta efter en pensionssparares död.

Kan man ta ut pengar från IPS?

Utbetalningarna från en pensionsförsäkring eller pensionssparkonto IPS får tidigast börja göras från det du fyller 55 år och utbetalningstiden ska vara minst fem år. Huvudregeln är att du inte kan återköpa din pensionsförsäkring eller avsluta ditt pensionssparkonto IPS och få ut ditt pensionssparande i förtid.

Share this post