Populära

Hur paverkas halsan av utslapp?

Hur påverkas hälsan av utsläpp?

Luftföroreningarna påverkar både människors hälsa och miljön. De är kopplade till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. Svenska studier uppskattar att luftföroreningar orsakar cirka 7 600 förtida dödsfall per år i Sverige.

Hur påverkar koldioxid vår hälsa?

Stigande halter av koldioxidutsläpp i atmosfären kan ha en direkt påverkan på människors kognitiva förmåga enligt en ny studie. Högre halter av koldioxid i atmosfären kan påverka människors minne, koncentrationsförmåga och kapacitet att fatta beslut.

Hur kan trängselskatter bidra till minskade luftföroreningar?

1.3 Inverkan på luftkvaliteten För PM10 är halterna 15 % till 20 % lägre med skatt. Längs den undantagna Essingeleden är NOx-halterna högre för perioder med trängselskatt jämfört med utan, under samma period (dagtid, vardagar). Men skillnaden är liten; ca 3 % högre halter.

Vad beror smog på?

Trafiken är en stor orsak till förhöjda halter av gaser såsom koloxid, svaveldioxid, kväveoxider, kolväten och partikelformade föroreningar. I stora städer kan dessa föroreningar tillsammans med dimma bilda smog. Detta sker när omblandningen av luften är dålig, till exempel vid inversion.

Vad är trängselskatten?

Trängselskatt är en avgift som tas ut på biltrafik för att färdas på en viss väg, vid en viss tidpunkt.

Hur påverkas vi av avgaser?

De svenska studierna visar att exponering för partiklar i dieselavgaser har en direkt påverkan på hjärta och blodkärl. De visar också att det finns ett samband mellan exponering för luftföroreningar och hjärt- och kärlsjukdomar, andningsproblem, effekter på foster och koppling till demens och barnallergier.

Vilka effekter på naturen kan luftföroreningar ha?

Luftföroreningar påverkar också miljön, till exempel genom att minska den biologiska mångfalden i vissa ekosystem och påverka växtlighetens och grödornas tillväxt. De påverkar också den bebyggda miljön och skadar till exempel vårt kulturarv.

Högre halter av koldioxid i atmosfären kan påverka människors minne, koncentrationsförmåga och kapacitet att fatta beslut. Det visar en ny studie från forskare vid University College London som har sammanställt forskning om hur människors kognitiva förmåga påverkas av en ökad koncentration av koldioxid i atmosfären.

Kan man bli sjuk av avgaser?

Framför allt individer med redan etablerad sjukdom påverkas negativt. Mest känsliga är astmatiker, individer med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) samt personer med hjärt-kärlsjukdom. De löper ökad risk att bli sämre och att dö i sin grundsjukdom om de utsätts för partikelföroreningar.

Share this post