Frågor

Vad innebar begreppen Panslavism och Skandinavism?

Vad innebar begreppen Panslavism och Skandinavism?

Skandinavismen byggde på tanken att de nordiska länderna har gemensam historia, gemensam kultur och gemensamt språk och därför utgör en naturlig nationell enhet. Inom rörelsen talades högstämt om de nordiska brödrafolken. Man ordnade nordiska studentmöten. 1829 brukar räknas som skandinavismens födelseår.

Varför skedde triangelhandeln?

I Karibien var behovet av billig arbetskraft stort och slavarna arbetade på sockerfälten, som sedan skeppades till New England. Triangeln fullbordades då skeppen åkte tillbaka till Västafrika med spritdrycker (framför allt rom) som största handelsvara.

Hur spreds nationalismen idéer genom Europa under 1800-talet?

Den nya idén om nationen som ett enande folkligt tema utnyttjades av Napoleon som förde idén vidare genom Europa med sina segerrika arméer. Under 1800-talets gång spred sig därefter idén i Europa om att ett folk med samma språk, religion och seder utgjorde en nation. Därför borde varje nation också utgöra en egen stat.

Hur motiverade försvarade de europeiska stormakterna sina erövringar?

Den mest grundläggande drivkraften var den industriella ekonomins ökande krav. Industrierna blev allt effektivare och producerade större och större mängder varor. Detta krävde mer och mer råvaror. Dessutom krävdes marknader för varorna.

Vilka uttryck kunde nationalismen ta sig under 1800-talet?

Vilka uttryck kunde nationalismen ta sig under 1800-talet? Den splittrade stater eftersom att man ville bilda egna stater beroende på vilket språk och religion man hade. Varför blev det spänningar mellan Eus stormakter under 1800-talets andra hälft?

Hur uppkom nationalismen i Sverige?

Nationalismen i Sverige blev alltmer ”svensk-nationell” mot senare delen av 1800-talet. Den växte i styrka i takt med industrialismens utveckling. För att skapa en nationell samling hämtade man exempel ur historien. Nu var det hjältar som Engelbrekt, Gustav Vasa och Karl XII som hyllades.

https://www.youtube.com/watch?v=IWonbwpODAA

Share this post