Frågor

Vad behover man for att sla ho?

Vad behöver man för att slå hö?

Med slåtterkrossen slår bonden av gräs och klöver som torkas till hö eller blir till ensilage (mjölksyrat gräs som skyddas från syre för att hålla länge). Oftast är det traktorn som drar slåtterkrossen och bakom den läggs gräset i strängar för att sedan packas i runda eller fyrkantiga balar.

När ska man slå hö?

När det börjar bli en mer naturlig flora med mer blommade växter är det värdefullt om det går att skörda gräset som hö istället, åtminstone en del år, eftersom det ger en mycket bättre fröspridning. Man bör då inte slå före 1 juli, och gräset bör vändas ett par gånger innan det bärgas.

Hur man gör hö?

Förr torkades höet ute på fältet i någon form av hässja. Idag görs det i regel ”på slag”, liggande utbrett på fältet i 3–5 dagar. Höet vänds regelbundet för att snabba på torkningen och pressas sedan samman genom balning med balmaskin till höbalar.

Kan man göra eget hö?

vi har alltid tagit vårt hö själva. men det kan ju bli ganska dyrt om du ska köpa alla grejor som du behöver om du inte har något redan. men en tork till skulle måste du ha även om någon annan slår och buntar åt dig.

Vad gör man hö av?

hö, vallfoder som torkats antingen helt färdigt ute på fältet eller inomhus i en skulltork efter förtorkning ute. Även hetluftstorkat vallfoder förekommer.

Hur odlar man enbart vall?

Förberedelse: plöj marken om det är möjligt. Harvning: en till två gånger för att skapa en jämn och lös såbädd. Vältning: för att packa översta jordlagret så att fröerna inte kommer för långt ner. Gödsling: det kan vara bra att grundgödsla jorden före sådd för att de nya plantorna ska få så bra näring som möjligt.

När ska man så betesvall?

Så tidigt på våren, innan tillväxten av den befintliga vallen har startat. Skapa jordkontakt och välta. Viktigt att mylla fröna samt att ge dem jordkontakt genom en vältning efter sådd.

Var växer hirs?

Vipphirs tros ursprungligen komma från centrala eller östra Kina och den odlas sedan mycket länge ibland annat i Asien och Afrika. Hirs är fortfarande en mycket viktig gröda i vissa delar av Afrika och Asien. Det beror bland annat på att hirs kan odlas på jordar där andra grödor inte är lämpliga.

Share this post