Frågor

Hur paverkar etnicitet en manniskas mojligheter i samhallet?

Hur påverkar etnicitet en människas möjligheter i samhället?

Forskning och rapporter visar tydligt att möjligheter och villkor är ojämnt fördelade i Sverige utifrån etnisk tillhörighet. Vissa grupper är mer utsatta än andra. Det finns en ett flertal studier som har undersökt diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

Hur ser dagens samhälle på etnicitet är den Essentialistiskt eller konstruktivistiskt?

Etnicitet kan genom dessa perspektiv antingen ses som biologiskt och statiskt (essentialism) eller som socialt konstruerat och föränderligt (konstruktivism). Det essentialistiska perspektivet anses i dagens forskning vara föråldrat medan det konstruktivistiska anses vara mer nyanserat och därmed att föredra.

Vilken betydelse kan etnicitet ha för identiteten?

Hur och om en person uttrycker sin etniska identitet kan variera. Beroende på sammanhanget kan etnisk identitet vara något ointressant, viktigt eller farligt. Att tala om etniska, språkliga, kulturella, religiösa minoriteter handlar därför inte bara om ett positivt identitetsskapande.

Hur etnicitet påverkar människans identitet?

Genom att identifiera sig själv med sin kultur eller etnicitet skapar man en inre samhörighet och identitet i en kulturell eller etnisk grupp. Den egna eller gruppens sätt att tänka och handla blir en måttstock, det rätta och naturliga, för att förstå omvärlden och värdera andra som upplevs som olikt.

Vad påverkar etnicitet?

En människas sociokulturella bakgrund omfattar inte bara etniskt ursprung, utan också individuella faktorer som bland annat kön, uppväxtförhållanden, utbildnings- och yrkesmässig bakgrund samt synen på religion respektive medicinsk behandling.

Hur en individs eller grupps etniska tillhörighet kan användas som ett maktmedel?

Vissa länder styrs helt av en och samma etniska grupp, ett exempel på detta kan vara om vi tittar tillbaka till Tyskland under andra världskriget. Adolf Hitler styrde under denna tiden landet politiskt och han ansåg att vissa etniska grupper förstörde landet och skulle därför tas till fånga och förintas.

Vad är Essentialistiskt perspektiv?

Essentialism avser en filosofisk riktning som härstammar från Aristoteles. Den grundar sig på idén om att somliga av objektens egenskaper är essentiella (väsentliga) för objekten. Det är dessa dolda essenser som är kausalt bestämmande för objektens iakttagbara egenskaper (nominal essens).

Vad är konstruktivistiskt perspektiv?

Konstruktivism (pedagogik) – betonar att människor själva skapar och konstruerar kunskap i interaktion med omvärlden. Socialkonstruktivism – ett samhällsvetenskapligt perspektiv på samhället som socialt konstruerat av människor i samspel med varandra.

Vem bestämmer en grupps etniska identitet?

En etnisk grupp (från grekiskans ethnos, ’folk’) är en grupp människor med samhörighet och gemensam historia. Gruppen har ett samlande namn, myter om ett gemensamt ursprung, en mer eller mindre gemensam kultur – ofta genom språk, religion och traditioner – koppling till ett visst område samt en inre solidaritet.

Vilken betydelse har språket för identitet?

Språket är en viktig del av vår identitet. Med hjälp av språket tänker vi på oss själva, talar vi om oss själva och förklarar vi för oss själva och för andra hur vi uppfattar omvärlden. Det är alltså viktigt att språket är adekvat som verktyg för att bygga upp oss själva.

Vad är etnocentrism Vad kan etnocentrism leda till?

Etnocentrism innebär att man sätter den egna kulturen i centrum och betraktar och bedömer världen utifrån sin egen position och erfarenhet. Man betraktar sin egen specifika position som universell och antar att alla andra delar, och borde dela, ens egna kulturella föreställningar och normer.

På vilket sätt förhåller sig Etnicitet till makt och status?

Vi lever i ett samhälle som präglas av etnisk och religiös åtskillnad som är på väg att cementeras. Den etniska och religiösa segregationen är långt ifrån begränsad till boende, utan har också påverkat olika aspekter av samhällslivet, som till exempel yrkesliv och sociala relationer.

Hur påverkas vi av klasstillhörighet?

Både klass och kön är viktig för upplevelsen av hälsan. Uppdelningen av könsskillnader är större i hälsa bland arbetarklass. Könsskillnader mellan arbetare har ökat över tid och skillnaderna är större än inom gruppen tjänstemän. Kvinnor har högre krav och litet beslutsutrymme och högre emotionella krav än män.

Share this post