Populära

Vad innebar det att anvanda sig av en trojansk hast?

Vad innebär det att använda sig av en trojansk häst?

Den trojanska hästen är en del av legenden om det trojanska kriget. Enligt legenden som omskrivs i Odyssén, hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist – en gigantisk, ihålig trähäst. Den byggdes av Eneus och fylldes med grekiska krigare under ledning av Odysseus.

Vad är en trojan i datorn?

En trojan är skadlig programvara som gömmer sig inuti andra program. Den kommer in i datorn gömd inuti ett legitimt program, till exempel en skärmsläckare. Sedan skriver den in kod i operativsystemet, vilket gör att en hackare att få tillgång till den infekterade datorn. Trojaner sprids vanligtvis inte av sig själva.

Vad är trojanska hästar maskar och nätfiske?

Vad är en trojan? En trojan är ett program som utger sig för att vara legitimt, men som utför en skadlig handling när det öppnas. Till skillnad från virus och maskar kan trojaner inte sprida sig på egen hand. Vanligen installeras trojaner i hemlighet och levererar sin skadeverkan utan att användaren känner till det.

Hur funkar trojan?

Begreppet ”trojanskt virus” är lite missvisande, men används ofta istället för den mer korrekta termen ”trojan”. Ett virus smittar vanliga datorfiler genom att ta över och skada en specifik fil. Sedan försöker det sprida sig vidare till andra datorer genom att smitta fler filer.

Vad menas med Internetmaskar?

En internetmask är en form av oformaterat datorprogram som själv sprider sig från dator till dator via internet, utan att behöva hjälp från en oförsiktig användare. Detta är vad som skiljer masken från datorvirus.

Vad betyder skadlig kod?

Skadlig kod är en datorkod som utnyttjar säkerhetshålen i din dator. Syftet är att ta kontroll över datorn och därefter resten av it-systemet.

Har jag en trojan?

Vad heter Homeros dikt om Troja?

Iliaden berättar en del av historien om belägringen av staden Ilion (Troja), det vill säga det trojanska kriget, och är, tillsammans med Odysséen, ett av de två stora diktverk som traditionellt tillskrivs Homeros, en jonisk diktare.

Vilken roll spelar den trojanska hästen i kriget mellan grekerna och trojanerna?

På Odysseus inrådan byggde grekerna en stor, ihålig trähäst som de ställde fram framför Trojas port innan de gömde flottan en bit därifrån. Trojanerna drog in ”gåvan” innanför murarna, men under natten hoppade de gömda krigarna ut ur hästen och öppnade stadsportarna. Troja föll på grund av den trojanska hästen.

Share this post