Allmänning

Vad gor ungdomarna?

Vad gör ungdomarna?

Könsskillnaderna är stora för dator- och tv-spelande i de äldre årskurserna, där pojkar (94 procent) spelar mer än flickor (60 procent). Yngre barn deltar mer i kulturaktiviteter än äldre. Barn i årskurs 5 går mer på museum, teater, musikal eller dansföreställning än unga i årskurs 8 och gymnasiets årskurs 2.

Vad gör unga på nätet?

Förutom spelande och sociala medier är barn och ungas vanligaste aktiviteter på internet att lyssna på musik, titta på filmklipp och söka efter information. Pojkar tittar oftare på filmklipp och deltar i forum än vad flickor gör medan flickorna oftare läser bloggar.

Vad gör unga på nätet Dunkels?

I VAD GÖR UNGA PÅ NÄTET? visar Elza Dunkels hur viktigt det är att kunskaperna om unga och nätet sätts in i ett sammanhang. Om vi vill förstå räcker det inte med att iaktta på avstånd. Vi måste våga ställa frågor, såväl i klassrummet som vid middagsbordet.

Hur många ungdomar är på internet?

I den årliga studien Svenskarna och internet (SOI) uppgav förra året 97 procent av alla 10-åringar att de använder internet någon gång ibland, 70 procent att de använder det dagligen. I 13-årsåldern har 70 procent förvandlats till 94 procent.

Hur är det att vara ung i Sverige?

De flesta känner sig trygga – men inte alla. Det är viktigt att känna sig trygg i sin vardag, både hemma och i skolan. Fler pojkar än flickor känner sig mycket trygga i klassrummet, där 87 procent av pojkarna känner denna trygghet jämfört med 77 procent bland flickorna.

Hur använder barn och unga internet?

99 procent av 8–19-åringarna använder internet. För de unga är det helt naturligt att använda internets möjligheter, från att titta på vloggar och lyssna på digitala ljudböcker, till att kolla när andra spelar spel eller köpa virtuella föremål.

Vad gör unga på sociala medier?

De allra flesta tonåringar lever en stor del av sina sociala liv på nätet. Det är en plats där de snackar med kompisar, ser på film, lyssnar på musik och lär sig mer om saker. Men det finns förstås en hel del fallgropar som det är viktigt att du som förälder har koll på och kan hjälpa ditt barn att hantera.

Vad gör unga på nätet bok?

Hon beskriver vad unga gör på nätet, resonerar kring möjliga risker och hur vi bäst hanterar dem. I boken ifrågasätts våra föreställningar om nätet och de vanligaste fördomarna pekas ut. Samtidigt får vi också redskap till ett rimligare förhållningssätt till ungas nätanvändning.

Hur många ungdomar läser nyheter?

Tre av fyra svenskar läser någon gång en papperstidning. Det är lika många som någon gång läser en digital tidning på internet. Bland de yngre läser fler nättidningar. I åldern 26-35 år läser 87 procent någon gång en nättidning och 55 procent en papperstidning.

Hur mycket tid spenderar ungdomar på internet?

Redan i åttaårsåldern har över hälften (55 %) tillgång till en egen smart mobil. I genomsnitt använder vi internet 24 timmar i veckan. Drygt 9 av dessa är via mobilen, en ökning med en timme sedan förra året. Personer mellan 16 och 25 år ägnar i genomsnitt nästan 40 timmar i veckan åt internet.

Share this post