Frågor

Nar ska folet verkas?

När ska fölet verkas?

Kontakta gärna en erfaren hovslagare för hjälp med denna bedömning av fölet. För föl som inte har uppenbar felställning av benen är det lagom att ta ut hovslagare när fölet är 3-4 veckor första gången. Därefter brukar var 6:e vecka vara lagom, men det beror på hur fölets hovar och ben växer.

Är Bockhov ärftligt?

Man trodde länge att bockhov är genetiskt och att man inte kan göra något åt det, men Curtis håller inte med. – Man kan bota bockhov, men det ska göras när fölet är tre månader gammalt. Väntar man längre är det för sent. En häst får inte bockhov vid två eller tre års ålder, den får det som liten.

När ska man skiljer fölet från stoet?

Fölet kan gå kvar hos stoet tills det är 6-7 månader. Ta det lugnt vid avvänjningen – det kan vara traumatiskt för fölet att skiljas från sin trygghet och säkerhet. Börja försiktigt med att skilja stoet och fölet år på nätterna. Har du två föl kan de stå i samma box under natten.

Vad gör du med ditt föl under de första 6 månaderna och varför?

Det tar ett tag för fölet att anpassa sig till den nya utfodringen. Därför är det också viktigt att inte vänja av fölet för tidigt, inte före det är sex månader utan hellre lite senare. När fölet ska klara sig på egen hand behövs ett bra grovfoder med tillräckligt högt proteininnehåll.

När en häst träffar ett hinder med hoven?

Hög hastighet när hov träffar mark Till viss del uppstår en anpassning till belastningen genom att vävnaderna blir starkare, till exempel blir skelettet tätare och mer hållfast. Vid viss mängd och intensitet av belastning kan istället skador uppstå.

Vad bör fölet kunna Innan man vänjer av det från stoet?

När du ska vänja av ditt föl bör du använda något av följande sätt: Naturlig avvänjning innebär att fölet får gå med stoet ända till dess att stoet inte längre tillåter att fölet diar. Stegvis avvänjning innebär att fölet vistas med andra föl eller i ett utrymme bredvid stoet under en del av dygnet.

När ska man skilja av föl?

Du bör inte vänja av ditt föl innan det är fem månader gammalt. När du ska vänja av ditt föl bör du använda något av följande sätt: Naturlig avvänjning innebär att fölet får gå med stoet ända till dess att stoet inte längre tillåter att fölet diar.

Hur gör man ett Galoppbandage?

Galoppbandage är effektivt om hästen exempelvis trampat sig själv på kronranden eller ballarna. Man lägger en kompress och därefter en oelastisk gasbinda för att få tryck. Vänd gasbindan på framsidan av hoven varje varv, avsluta med en knut. Du kan vid behov avsluta med en elastisk självhäftande linda som skydd.

Share this post