Frågor

Ar det farligt att anvanda vuxen solkram till barn?

Är det farligt att använda vuxen solkräm till barn?

– Solskydd för barn och vuxna har ofta liknande sammansättningar. För barnprodukter är det dock särskilt viktigt med hög vatten- och sandresistens, för att barnen ska kunna leka obehindrat. Likaså, med tanke på den känsliga barnhuden, är många barnprodukter utan parfym och färgämnen.

När kan man börja med solskyddsfaktor?

Cancerexperter rekommenderar att du ska skydda dig med solkräm när UV-index är 3 eller högre. I Sverige innebär det typiskt perioden från april till september mellan kl. 12 och 15 på dagarna.

När ska man smörja barn med solkräm?

Barn under ett år inte ska vara i direkt solljus, då deras hud är extra känslig och fortfarande håller på att utvecklas. Solkräm ska därmed inte behövas. När bebisen sen börjar krypa eller gå, ska huden som inte täcks av vanliga kläder eller badkläder med UV-skydd smörjas in med solkräm.

Måste barn ha solhatt?

Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt. Tänk på att endast ett parasoll inte skyddar spädbarnet helt mot UV-strålningen.

Måste man tvätta bort solkräm på barn?

Solskydd i naturlig hudvård innehåller alltid så kallad fysikalisk solskyddsfaktor som bildar en vattenresistent yta på huden. Den skyddande effekten baseras på det faktum att ytan reflekterar bort solens strålar från huden. Detta kan orsaka blockeringar om krämen inte tvättas av varje natt.

När ska man ha solkräm?

Så länge man är ute i solen spelar det ingen roll om man ligger på stranden eller gör något annat. Det är alltid viktigt att man smörjer sig innan man går ut, och sen upprepar varannan till var tredje timme. Badar man bör man smörja sig igen efter varje dopp – även om man använder en vattenresistent solkräm.

När kan man börja klippa naglarna på ett barn?

Naglarna på ett nyfött barn är mjuka och kan vara långa. Både fingernaglar och tånaglar växer snabbt. De första månaderna kan det vara svårt att se hur mycket av nageln som är sammanvuxen med huden under. Klipp därför inte barnets naglar den första tiden.

Share this post