Frågor

Vad ar lobus Tertius?

Vad är lobus Tertius?

Det är också en kontraindikation att oselekterat behandla patienter med en lobus tertius – en tredjelob som en andel män har – där det krävs en begränsad storlek och en viss form för att ha en chans till framgångsrik behandling.

Var tar man PSA prov?

Kontakta en vårdcentral om du vill lämna ett PSA-prov. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Hur tar man prov på prostatan?

PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig. En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.

Kan förstorad prostata leda till cancer?

Att godartad prostataförstoring har en koppling till cancer är en vanlig missuppfattning. Egentligen är de inte mer ”besläktade” än mjölkstockning och bröstcancer.

Kan prostata trycka på ändtarm?

Vissa män känner även smärta under utlösning. Andra områden som kan göra ont är mellan pung och ändtarm. Det kan göra ont att sitta och i ovanligare fall kan det även vara svårt att kissa. Vid akut prostatit kommer symtomen snabbare, är kraftigare och man får oftast även feber och frossa.

Vad är Luts utredning?

Sammanfattning. LUTS (lower urinary tract symptoms) orsakad av benign prostatahyperplasi (BPH) är ett vanligt tillstånd hos den medelålders och äldre mannen. Basal utredning och initial konservativ eller farmakologisk behandling kan i de flesta fall ske inom primärvården.

Hur Palpera prostata?

Är PSA-halterna förhöjda kan läkaren/urologen känna med ett finger på prostatan, vilket kallas rektal palpation. Detta görs via ändtarmen och tar endast någon minut. Vanligtvis är prostatan jämn, fast och något elastisk men om prostatan känns hårdare och knöligare än normalt kan det vara ett tecken på cancer.

Vad är urinretention och varför kan man få det av en prostata hyperplasi?

Godartad prostataförstoring eller benign prostatahyperplasi (BPH), är beteckningen på en förstorad prostata. Detta kan leda till en förträngning av urinröret vilket kan ge vattenkastningsbesvär. Dessa inkluderar täta trängningar, smärta vid urinering, ökad risk för urinvägsinfektioner och urinretention.

Share this post