Rekommendationer

Vad var det forsta preventivmedlet?

Vad var det första preventivmedlet?

Troligtvis var egyptierna bland de första att dokumentera sitt användande av uråldriga preventivmedel. I Ebers papyrusrullar beskrivs olika pessar av krokodil eller elefantdynga; fermenterade löv och åsnemjölk var andra material som användes. 1839 Premiärgummi.

Varför uppfanns kondomen?

Den store älskaren Casanova använde kondomer av djurtarmar för att skydda sig själv och de kvinnor han förförde på 1700-talet. Det sägs också att han gav sina älskarinnor inlägg av halverade citroner som skulle placeras i slidan innan samlag. Det var i slutet av 1800-talet som man började tillverka kondomer av rågummi.

Hur uppfanns p-piller?

1951 tog forskningen kring p-pillret ett stort steg framåt, då den österrikiske kemisten Carl Djerassi på syntetisk väg lyckades framställa noretisteron, en artificiell form av det kvinnliga könshormonet progesteron, och tog patent på sin upptäckt.

Vilket år tilläts p-piller?

I takt med att delstaternas lagar liberaliserades växte marknaden och 1962 använde miljontals kvinnor p-pillret. 1964, samma år som p-pillret godkändes i Sverige, valde en fjärdedel av alla par som använde preventivmedel i USA just p-piller.

Vad är en profilerad kondom?

RFSU Kondomer – en kondom som endast säljs på apotek. RFSU Kondomer är profilerade och glidmedelsbehandlade. De har en transparent och slät yta och är tillverkade i latex (naturgummi).

Hur säkert är kondom som preventivmedel?

Eller är det så att kondomen är ett osäkert skydd? Bland par som använder kondom (för att undvika graviditet) vid varje samlag blir cirka två kvinnor av 100 gravida under ett år. Det är inte samma sak som 2% (per 100 samlag). Dessa hundra par har ju sammanlagt massor med samlag under ett år.

Gummikondomen lanserades av Charles Goodyear och Thomas Hancock 1844. På 1930-talet började kondomen massproduceras i tunt latexgummi. P-pillret togs fram i USA 1960 och gav kvinnor en självständigare ställning i samhället. Det kom till Sverige 1964.

Hur såg män på kvinnan under medeltiden?

Det fanns fler lagar och regler som bestämde vad kvinnor fick göra. Kvinnorna var beroende av manliga släktingar eller sina män. Men det var trots det möjligt för kvinnor att nå maktpositioner och några av medeltidens mest betydelsefulla personer var kvinnor, till exempel drottning Margareta och den heliga Birgitta.

Är kondom ett preventivmedel?

Kondomer som används på rätt sätt är ett mycket effektivt skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar.

Vilket år Vart p-piller lagligt i Sverige?

1964. P-piller tillåts som preventivmedel.

Kan man få p-piller utan recept?

P-piller får du på recept. Boka en tid på en ungdomsmottagning eller en barnmorskemottagning om du vill börja med p-piller. Oftast är det en barnmorska du träffar, men det kan även vara en läkare.

Vem uppfann preventivmedlet?

Sjuksköterskan Margaret Sanger (1879-1966) var en stark drivande kraft bakom utvecklingen av p-pillret. Hennes mor hade dött vid 50 års ålder efter 18 graviditeter.

När började kondomer säljas i Sverige?

Under senare delen av 1900-talet infördes specifika krav för hygien och förvaring av varorna. Detta begränsade vilka affärslokaler som kunde sälja preventivmedel och 1947 blev apotek skyldiga att vara återförsäljare av preventivmedel, då främst kondomer.

Kan man köpa p-piller på apoteket utan recept?

P-piller kan du bara få genom att en barnmorska eller läkare skriver ut det på recept åt dig. För att få ett recept behöver du därför boka tid hos en ungdoms- eller en barnmorskemottagning.

Är p-piller gratis?

Kvinnor 18–20 år, målgruppen för kostnadsfria preventivmedel, omfattas av kostnadsfria preventivmedel inom läkemedelsförmånen sedan den 1 januari 2017. Kvinnor 21–25 år, omfattas av regionernas egna subventioner av preventivmedel.

Share this post