Rekommendationer

Vad kan man gora at kronisk trotthet?

Vad kan man göra åt kronisk trötthet?

Trots att det är många som är drabbade av sjukdomen finns inget botemedel och man vet inte vad som orsakar den. Det är dock möjligt att behandla flera av de symtom som uppkommer. I vissa fall tillfrisknar personer med ME/CFS helt och hållet, även om det är vanligare att sjukdomstillståndet förbättras långsamt över tid.

Kan inte sova bort tröttheten?

Järnbrist (anemi) – När cellerna inte får tillräckligt med syre på grund av järnbrist kan vi känna oss trötta. Tröttheten kan vara mer eller mindre intensiv beroende på hur stor järnbristen är. Det här är en väldigt vanlig orsak till att vi känner oss trötta.

ME/CFS är en neurologisk sjukdom som gör dig mycket trött och utmattad. Det går inte att vila bort. Du kan känna dig sjuk och ha värk i kroppen. Det finns ingen behandling som helt tar bort symtomen.

Vad är skillnaden mellan ME och fibromyalgi?

Om det i anamnesen finns många eller upprepa de nociceptiva trauman ökar risken för att patienten utöver trötthet har ett långdraget smärttillstånd, och då blir diagnosen fibromyalgi. Om tröttheten debute rat i relation till en långdragen eller kraftig infektion och innefattar PEM blir diagnosen ME/CSF.

Hur får man reda på om man har fibromyalgi?

Vid fibromyalgi har du en utbredd smärtproblematik Smärtan måste finnas på flera olika ställen i kroppen för att du ska kunna få diagnosen fibromyalgi. Ofta kan det göra mer ont i vissa kroppsdelar än andra. Det vanligaste är att du har ont i nacken, axlarna och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.

Vad kan man göra åt Myalgi?

Behandling vid myalgi Behandlingen anpassas beroende på vad som orsakat muskelvärken. Vid tillfällig muskelvärk räcker det ofta med egenvård: Vila från de aktiviteter som gör ont. Om det behövs kan du ta receptfria smärtläkemedel.

Kan man ha ME och fibromyalgi?

Det är inte ovanligt att båda sjukdomarna finns tillsammans eller att fibromyalgi har funnits innan ME/CFS eller utvecklas i samband med ME/CFS. Det finns också andra sjukdomar med liknande symtom, till exempel depression, ångestsyndrom, vissa reumatiska sjukdomar och sömnapnésyndrom.

Hur vet man om man har ME?

ME/CFS är en sjukdom med svår trötthet och ansträngningsutlöst försämring. Den börjar ofta, men inte alltid, i samband med infektion. Det finns inget särskilt prov eller någon undersökning som kan bevisa att man har sjukdomen.

Kan man testa om man har fibromyalgi?

Utredning och behandling Blodprov och ibland även röntgen kan bidra till att säkerställa diagnosen och utesluta andra sjukdomar. Fibromyalgi är en svårdiagnostiserad sjukdom som kan ta lång tid att fastställa. Du som får diagnosen har haft smärtor i stora delar av kroppen i minst tre månader, ofta betydligt längre.

Share this post