Frågor

Vilka personer ska Pep RCA screenas vid nyteckning for privatkunder flera svar kan vara ratt?

Vilka personer ska Pep RCA screenas vid nyteckning för privatkunder flera svar kan vara rätt?

Ett annat begrepp i samband med screening är PEP vilket står för Political Exposed Person och som på svenska betyder person i politiskt utsatt ställning. Inom denna kategori återfinns till exempel personer som är höga politiker, militärer, domare i högsta domstolen och ambassadörer etc.

Hur vet man om man är Pep?

En person i politiskt utsatt ställning (Politically Exposed Person – PEP) är en person som har eller har haft viktiga offentliga funktioner i en stat eller i en internationell organisation.

Kan ett företag vara PEP?

Bedömningen är därmed att det är funktioner där det utövas ett stort mått av politisk eller annan makt som avses. Det kan noteras att personer med funktioner i kommuner och regioner samt deras företag inte är PEP.

Vilka klassas som PEP?

Person i politiskt utsatt ställning (PEP)

  • Statschefen.
  • Riksdagsledamöter.
  • Statsministern och övriga ministrar i regeringskansliet.
  • Domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.
  • Riksrevisorerna.
  • Riksbankens direktion.
  • Ambassadörer.

Vilka anses vara PEP?

PEP definieras som en fysisk person som har eller har haft en viktig offentlig funktion i en stat och en fysisk person som har eller har haft en funktion i ledningen av en internationell organisation.

Vem kan vara PEP?

Hur länge är man PEP?

När en person i politiskt utsatt ställning ha upphört att utöva sina funktioner, ska de skärpta åtgärderna tillämpas i minst 18 månader och till dess att personen inte längre anses medföra en risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Är kungen PEP?

En person i politiskt utsatt ställning är en person som har eller har haft viktiga offentliga funktioner i en stat eller i en internationell organisation. Exempel på personer i politiskt utsatt ställning: Statschefen. Riksdagsledamöter.

Share this post