Populära

Vart kommer varderingar ifran?

Vart kommer värderingar ifrån?

Våra värderingar kommer från vårt arv (något vi föds med) och vår miljö (händelser och upplevelser). Vi har olika förutsättningar från födseln. Vissa är rika, andra fattiga, somliga friska, andra sjuka, vissa begåvade och andra mindre begåvade.

Vad betyder värdegrundsfrågor?

Värdegrund är ett etablerat begrepp som omfattar de grundläggande värderingar som formar en organisations normer och handlingar; samlingsbegrepp för frågor om moral, etik, relationer, demokrati och livsåskådning.

De utvärderande kriterier som värderingarna bygger på, kommer från föreställningar om moral, estetik och måluppfyllande. Det vill säga, ett tillstånd, ett tillvägagångssätt eller slutresultat kan värderas som bra eller dåligt av moraliska, etiska eller logiska skäl.

Vilka är dina värderingar?

Värderingar fungerar som en slags inbyggd kompass som avgör hur du väljer, vad du tycker att är viktigt och värdefullt, rätt eller fel och vad du uppskattar i livet. De påverkar dina val, dina attityder och ditt beteende, ofta omedvetet.

Var är värderingar?

De definierar vad man tycker är bra, åtråvärt eller viktigt och ens personliga värderingar guidar ens uppfattning när det kommer till vad man tycker är rätt och fel.

Hur vet jag mina värderingar?

Värderingar fungerar som en slags inbyggd kompass som avgör hur du väljer, vad du tycker att är viktigt och värdefullt, rätt eller fel och vad du uppskattar i livet….UPPGIFTER

  • Mina värderingar. Titta på listan med värderingar ovan, och plocka ut de värderingar som är viktigast för dig.
  • Värderingstest.
  • Övning.

Hur formas värderingar?

Enkelt uttryckt brukar man säga att värderingar är vår inre kompass, en uppsätt- ning regler för hur vi bör handla i givna situationer och vad som är rätt/fel. Som ett resultat av våra värderingar ger vi utryck för vår inställning och at- tityd till något. Detta formar i sin tur våra vanor och beteenden.

Share this post