Allmänning

Ar det svart att fa jobb i Sverige?

Är det svårt att få jobb i Sverige?

I Sverige är sysselsättningsgapet mellan inrikes- och utrikesfödda större än i våra grannländer. Sverige har klart flest utomeuropeiska invandrare, och enligt den nya studien är det ännu svårare för lågutbildade invandrare att få jobb i Sverige än i Finland, Norge och Danmark. – Det är inte lätt att hitta ett jobb.

Varför är det så svårt att hitta jobb i Sverige?

I vissa branscher kommer det att vara mycket hård konkurrens 2026, vilket gör det svårare att få jobb. Det gäller till exempel yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport kommer jobbchanserna vara mer varierade.

Är det lätt att få jobb i Sverige?

Prognosen visar att det överlag kommer det att finnas goda chanser till jobb inom många olika yrken, då det fortfarande är brist på utbildad personal. Detta gäller främst yrken som kräver en utbildning, gärna en yrkesutbildning på gymnasiet eller på högskolan.

Vilka har svårast att få jobb?

I prognoserna över arbetsmarknaden kommande år och på fem års sikt spås det vara svårt att få jobb inom exempelvis försäljning, ekonomi och administration, inköp och marknadsföring och kulturbranschen. Yrken där konkurrensen kan variera är inom hotell- och restaurangbranschen, socialt arbete och transport.

Är det svårt att få ett jobb?

Oftast är det stor konkurrens om jobben som inte kräver någon direkt utbildning. Därför lönar det sig många gånger att ta den långa vägen till arbetsmarknaden, det vill säga att gå en utbildning inom ett yrkesområde med goda jobbmöjligheter. Till exempel har många företag svårt att hitta CNC-operatörer.

Vilka svårigheter kan invandrare möta när de försöker hitta ett jobb?

Studien visar på att bristande språkkunskaper samt ojämlikheter på basis av etnicitet och kön gör det svårt för utrikesfödda på den svenska arbetsmarknaden. Samtliga respondenter i studien anser att de upplevt diskriminering när de sökt arbete, och när de har arbetat, i Sverige.

Hur får man lättast jobb i Sverige tror du?

Men för att få jobb krävs i allmänhet minst gymnasieutbildning, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen. Listan över yrkesområden som är, och kommer att vara, heta på arbetsmarknaden toppas av bygg- och anläggning, pedagogiskt arbete, data/IT, samt hälso- och sjukvård.

Share this post