Frågor

Vad kan man se med rontgen?

Vad kan man se med röntgen?

Med hjälp av röntgenstrålar kan man också titta in i gamla målningar. På så sätt kan man se om det finns andra målningar därunder som målats över. Även astronomer använder röntgen inom rymdforskningen. Med hjälp av röntgenteleskop kan vi upptäcka stjärnor och galaxer som ligger långt bort.

Vad består en röntgenapparat av?

Röntgenapparaten består av en mängd elektriska system och det allra viktigaste: röntgenröret, som består av ett så gott som lufttomt glasrör med en anod (+ pol) och en katod (- pol). Röntgenröret fungerar på det sättet att katoden (K), som kan jämföras med en glödtråd, hettas upp och därmed frigör elektroner.

Vad används för att stoppa röntgenstrålar?

Resultatet blir en bild, där olika vävnader syns tydligt. Röntgenstrålning stoppas av ett tunt lager bly. Ibland när en patient skall röntgas, använder man särskilda förkläden av bly, för att skydda vårdpersonal och de delar av patienten som inte skall röntgas.

Hur upptäcktes joniserande strålning?

Den först upptäckta typen av joniserande strålning hade framställts av Wilhelm Conrad Röntgen år 1895. Han använde en apparat, där elektroner inuti ett glasrör sköts iväg vid hög spänning mot en metallplåt. När elektronerna bromsades upp i metallplåten bildades en tidigare okänd sort av strålar.

Kan röntgen ge cancer?

Risken med röntgenundersökningar är mycket liten. Röntgen är visserligen en typ av strålning som kan skada cellerna. Det kan göra att cancer uppstår efter många år eller årtionden. Men det är sällsynt.

Hur upptäcktes strålning?

Att strålningen från uran består av minst två komponenter, alfa- och betastrålning var det Ernst Rutherford, Nobelpristagare i Kemi 1908, som sedan upptäckte och lyckades sepa- rera. Gamma strålningen upptäcktes 1900 av Paul Villard, men det var Rutherford som hit- tade på namnet gammastrålning.

Share this post