Innehållsförteckning
Vad utlöser ett astmaanfall?
Astmaanfall kan utlösas av allergener, men också av så kallade irritanter som finns i miljön. Det är ämnen som irriterar luftrören som exempelvis tobaksrök, bilavgaser och starka dofter. Ansträngning och kyla kan också bidra till ett astmaanfall.
Varför munhygien är viktig i samband med Astmamedicinering?
Det är bra att fästa uppmärksamhet vid munvården eftersom de inhalationsläkemedel som används vid underhållsbehandlingen påverkar munnens mikrobioflora. Om munvården försummas, kan risken för jästsvampinfektion och hål i tänderna öka.
Vad är symtomen för astma?
Vanliga symtom vid astma är hosta och slembildning som orsakas av inflammation i slemhinnan. Andra symtom är pipande andning och andnöd på grund av att luftrören drar ihop sig. Patienterna får ofta symtom i samband med ansträngning och också på natten och på morgonen.
Har man slem vid astma?
Vad ska man göra om man får astmaanfall?
Första hjälpen vid ett astmaanfall
- Fråga om personen behöver hjälp.
- Hjälp personen att ta sin medicin.
- Hjälp personen som drabbats av astmaanfallet att inta en ställning, som gör det lätt för hen att andas – till exempel sitta framåtlutad.
- Om symtomen inte lindras, ring nödnumret 112.
https://www.youtube.com/watch?v=AcFVQjNQoSg
När får man astmaanfall?
Det kan vara till exempel pälsdjur, kvalster eller pollen. Astmaanfall kan också triggas av infektioner och icke-allergiska ämnen i luften som irriterar luftvägarna, som tobaksrök, avgaser, kemikalier och starka dofter.
Måste man ha hosta vid astma?
Hosta och tung andning behöver inte betyda att du har just astma. Det är vanliga symptom även vid förkylning, influensa och exempelvis covid-19 som orsakas av coronavirus. Långvarig hosta som gör ont i bröstet vid djupa andetag är typiskt vid bronkit, som är en nedre luftvägsinfektion.
Kan astma utvecklas till KOL?
Svår och kronisk astma kan utvecklas till KOL (t. ex. kronisk astma utvecklad efter exponering för diisocyanater). Emfysem p.g.a. såväl reell som funktionell alfa-1-antitrypsinbrist.