Blogga

Vad far Piaget och Vygotskijs olika perspektiv for konsekvenser for oss pedagoger?

Vad får Piaget och Vygotskijs olika perspektiv för konsekvenser för oss pedagoger?

Vygotskij menar att i leken får barnen möjlighet till att använda sin fantasi för att uttrycka tankar och erfarenheter. Vygotskij tycker att det som är väsentligt är vad barnen gör i förskolan och inte vad det ”har i huvudet” (i Strandberg, 2007:11). Det betyder att aktiviteter leder barnen till lärande och utveckling.

Vad utgör skillnader mellan Piagets och Vygotskijs Utvecklingsteorier?

För Piaget handlade det om hur barns tänkande och kunskap uttrycks i språket, för Vygotskij snarare om en rörelse i motsatt riktning: hur socialt språk och olika begrepp införlivas i barns språk och tänkande. Piaget ägnade sig mycket åt att kartlägga barns spontana uppfattningar av olika företeelser.

Hur utvecklas barn på bästa sätt Enligt Vygotskij och Piaget?

Enligt Vygotskij sker barnets utveckling i samspel med dess sociala omgivning. Barnets utveckling är inte bara en individuell process, som man då ansåg (Piaget), utan bestäms också av den sociala miljön. Med barnets utveckling menar Vygotskij tänkandets utveckling, intelligensen.

Vilket är det viktigaste verktyget för utveckling enligt Vygotskij?

Vygotsky anser att utveckling beror på samspel med andra människor och på de verktyg som kulturen ger individerna att forma en egen bild av verkligheten. Ett kulturellt verktyg kan överföras från en individ till en annan på tre olika sätt: Imitationsinlärning. instruktionsinlärning.

Vad kallas Piagets kunskapsteori?

Han kallade själv sin teoretiska grund för genetisk epistemologi. De faser barns kognitiva utveckling genomgår är enligt Piaget biologiskt betingade, och kan därför placeras in i ett åldersschema.

Vad är systemteori Socialt arbete?

Inom systemteorin riktas fokus mot relationer istället för egenskaper och kontexten där ett visst problem uppstår anses som extra viktig. Problem och svårigheter hanteras alltså genom att arbeta med system och ta hänsyn till de olika aktörer som finns inom och runtomkring ett system (Rokenes & Hanssen, 2007).

Vad är utmärkande för det Systemteoretiska synsättet?

Sammanfattningsvis: Ett systemteoretiskt synsätt fokuserar på sammanhang och kontext. Då teorin berör kommunikation och relation fungerar ett systemteoretiskt perspektiv bra som utgångspunkt för handledning. Hur vi pratar med och till varandra är här av central betydelse.

Vad är systemteori?

Systemteori är en teori som ser mänskligt handlande som något som sker och uppstår i ett samspel mellan andra människor, och som inte kan förklaras av den enskilde individens egenskaper. Människor är delar av ett system som fungerar tillsammans.

Share this post