Ny

Hur kanns det att fa cellgifter?

Hur känns det att få cellgifter?

Cytostatika påverkar hela kroppen och medför ofta en känsla av allmän psykisk och fysisk trötthet, så kallad fatigue. Många som behandlas för cancer upplever energibrist, sömnighet och koncentrationssvårigheter som mycket besvärande.

När kommer biverkningar av cytostatika?

Cytostatika kan orsaka illamående. En del mår så illa att de kräks. Illamåendet kan komma det närmaste dygnet efter behandlingen eller några dagar senare. Illamående kan lindras och ibland förebyggas helt med olika läkemedel.

Vad är intramuskulär injektion i sätesregionen?

Intramuskulär injektion i sätesregionen, ventroglutealt. Injektionsstället är i det V som bildas mellan pekfinger och långfinger. Denna så kallade ”Z-track technique” kommer vid insticket av kanylen att skapa en avbruten stickkanal som förebygger läckage av läkemedel från muskelvävnad upp till subkutan vävnad.

Hur ska du ta Fragmin-injektionen?

Injektionen ges alltid subkutant, vilket innebär att man tar sprutan i underhudsfettet på magen, fram och utsidan av låren eller skinkornas övre och yttre del. Växla gärna mellan dessa olika instickställen. När du påbörjar behandlingen med Fragmin kommer en sjuksköterska på sjukhuset att instruera dig i hur du ska ta din dagliga Fragmin-injektion.

Vad är en intravenös injektion?

En intravenös injektion innebär att läkemedlet sprutas direkt in i blodet i en blodåder. Det verksamma ämnet sprids sedan i kroppen till det ställe där det ska verka. Injektioner direkt i blodet ger snabb effekt och är därför bra om du är akut sjuk eller om det finns någon annan anledning till att läkemedlet måste verka snabbt.

Vad är en subkutan injektion?

En subkutan injektion innebär att läkemedlet sprutas in i underhudsfettet. Därifrån tas det verksamma ämnet upp i blodet. Sedan sprids det i kroppen till det ställe det ska verka. Subkutana injektioner verkar oftast långsamt och i jämn takt. Exempel på sådana sprutor är insulin som används vid diabetes. Att ta subkutana injektioner

https://www.youtube.com/watch?v=iMgvioIMQME

Share this post