Ny

Vad hander med pension vid skilsmassa?

Vad händer med pension vid skilsmässa?

Så påverkas den allmänna pensionen vid en skilsmässa Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa. De pengar som redan har förts över behåller den som fått pengarna och de ingår inte i bodelningen när den gemensamma egendomen ska delas.

Kan tjänstepension ingå i bodelning?

Om en arbetstagare äger sin egen tjänstepension och arbetsgivaren endast betalar för premierna, bör denna tjänstepension likställas med en privat pensionsförsäkring och därmed ingå i bodelningen.

Vilka pensioner ingår i bodelning?

Om pensionen ägs av din make och arbetsgivaren endast betalar på premierna så ingår pensionen som regel i bodelningen. I undantaget ingår inte rätt till pension på grund av privat pensionsförsäkring eller pension på grund av pensionsspararavtal enligt lagen om individuells pensionssparande ska ingå i bodelningen.

Måste man dela pension vid skilsmässa?

Det föreligger ingen skyldighet för någon av makarna att betala förlorad pension till den andra vid en skilsmässa. Som ovan nämnt ingår som regel inte pension i bodelning och ska därför inte delas lika mellan makarna. Däremot kan en pension beroende av dess utformning i vissa fall ändå ingå vid en bodelning.

När ingår tjänstepension i bodelning?

I regel ska inte tjänstepension ingå i bodelning, eftersom den ofta är oöverlåtbar. Om din man möjligtvis skulle äga sin egen tjänstepension och arbetsgivaren endast betalar premierna, kan tjänstepensionen likställas med en privat pensionsförsäkring och därmed ingå i bodelningen.

Är ISK enskild egendom?

Enskild egendom omfattas inte av bodelningen Det gäller även ISK-kontot. Vill du skydda ditt sparande på ISK-kontot ska det skrivas in i äktenskapsförordet, undertecknas av er båda och registreras hos Skatteverket.

Vad händer med mitt privata pensionssparande vid skilsmässa?

Det här gäller för pensionen vid skilsmässa: Privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande (IPS) och det privata pensionssparandet delas lika vid en bodelning om ni inte skrivit äktenskapsförord. Samma sak gäller för annat privat sparande som investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF).

Share this post