Rekommendationer

Vad ar sammanlagd anstallningstid?

Vad är sammanlagd anställningstid?

Med ”sammanlagd anställningstid” avses alltså båda de perioder någon har varit anställd hos en arbetsgivare. Med andra ord har personen här rätt att räkna all (sammanlagd) tid denne har varit anställd vid samma arbetsplats.

Vad gäller avtal om anställningsskydd?

Om anställningen ska vara tidsbegränsad måste det framgå av ett skriftligt avtal för att det ska gälla. Lagen om anställningsskydd (LAS) Att ha timanställda betyder bara att du betalar de anställda per timme. Ett anställningsavtal är ett avtal mellan dig som arbetsgivare och den anställda.

Vad är huvudregeln i lagen om anställningsskydd?

Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare. Tidsbegränsade anställningar, till exempel provanställning eller vikariat, är alltså undantag från huvudregeln. Vilka tidsbegränsade anställningar som är tillåtna finns bestämt i LAS eller i kollektivavtal.

Vad innebär tidsbegränsad anställning?

Tidsbegränsad anställning innebär att du har ett start- och ett bestämt slutdatum för din anställning redan från början. Huvudregeln i både lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalen är att anställningsavtal ska gälla tillsvidare.

När ska du säga upp anställningen?

Regeln utgår från den dag då du själv eller arbetsledare eller annan företrädare för arbetsledningen får kännedom om en viss händelse. Du måste då agera inom två månader om du vill säga upp anställningen. Om det råder oklarhet om den inträffade händelsen börjar tiden räknas först då situationen klarnat för dig.

Hur lång är uppsägningstiden för medarbetaren?

Vid uppsägning av personliga skäl eller vid arbetsbrist har medarbetaren en uppsägningstid innan anställningen upphör. Hur lång den uppsägningstiden är beror på anställningstiden. Längden framgår av LAS eller av det kollektivavtal som gäller för medarbetaren.

Vad innebär saklig grund för uppsägning?

Saklig grund för uppsägning innebär att en anställd beter sig på ett oönskat sätt och är medveten om att beteendet inte är acceptabelt. Du som arbetsgivare är alltså skyldig att göra den anställda medveten om att du anser att hens beteende är felaktigt.

Med sammanlagd anställningstid menas att varje dag som du varit anställd av arbetsgivaren ska räknas med. Det behöver inte vara fråga om sammanhängande anställningstid, så om du tidigare haft en tidsbegränsad anställning, varit föräldraledig, studieledig, sjuk eller tjänstledig räknas den tiden med.

Share this post