Blogga

Hur samspelar banker och hushall?

Hur samspelar banker och hushåll?

Flödet mellan bankerna, hushållen och företagen är en ”halv” del av det större ekonomiska kretsloppet. Mellan just dessa aktörer rullar det kretsloppet av olika ekonomiska tillgångar genom att bankerna erbjuder lån och räntor, medan hushållen och företaget ger tillbaka med sparande och räntor.

Hur kan samhällsekonomi påverka din privatekonomi?

Om skatterna höjs får offentliga sektorn in mer pengar vilket kan leda till ökad välfärd, men hushållen får mindre pengar till konsumtion, kan senare leda till att vissa företag går sämre och så småningom kanske får avskeda folk. Fler arbetslösa ger mindre skatteintäkter till offentliga sektorn.

Hur påverkas kretsloppet om hushållen sparar mindre?

Staten kan då höja skatterna. På så sätt får hushållen mindre pengar, vilket leder till en minskad konsumtion. Efterfrågan på varor och tjänster sjunker och prisökningarna/inflationen avstannar. Vid lågkonjunktur kan de göra det motsatta, alltså sänka skatterna så att konsumtionen istället ökar och ekonomin stimuleras.

Vad skulle hända om det blir ekonomisk kris i hela EU och USA?

Värdet på pengarna kommer sjunka och de varor och tjänster som köps in från utlandet kommer ha ett högre pris samtidigt som exporten skulle minska eftersom de andra länderna inte längre skulle ha råd att köpa Sveriges varor.

Hur hänger hushåll och företag ihop?

Om någon i hushållet jobbar för ett företag, så får hushållet in pengar, i form av lön och företaget får arbete utfört åt sig. Man kan säga att företaget köper arbete av sina anställda. För pengarna som hushållen får in i lön går en del åt till att köpa varor och tjänster från olika företag.

Vad kan påverka det ekonomiska kretsloppet?

Välfärden bygger på att det ekonomiska kretsloppet fungerar. Du befinner dig i det här kretsloppet under hela din livstid som konsument och som producent av de varor och tjänster som hör välfärden till. När det ekonomiska kretsloppet fungerar ger det tillväxt och tillväxten ger sedan förutsättningar till din välfärd.

Share this post