Ny

Hur levde mannen i antikens Grekland?

Hur levde männen i antikens Grekland?

Man levde tillsammans med andra släktingar, till exempel mor och far föräldrar, fastrar, mostrar och ogifta kusiner. Kvinnan i familjen fick stå för det mesta av arbetet i hemmet, om inte familjen var av rik börd. Då hade man råd att ha slavar. I huvudsak var det fadern i hushållet som var överhuvudet.

Varför gick det grekiska riket under?

På 300-talet f.Kr var Grekland försvagat och sårbart efter årtionden av inbördeskrig mellan de ledande stadsstaterna Aten och Sparta. Stadsstaterna underkuvades då av kung Filip II av Makedonien, ett rike i norra utkanten av den grekiska världen. Han avled snart efter invasionen och efterträddes av sin son Alexander.

Hur hade mannen det under antiken?

Kvinnorna och männen fick lika mycket i mat, medan i resten av Grekland fick männen alltid mer mat än kvinnorna. En mamma hade rätt att döda sin son om hon tyckte att han var för feg för att kunna bli en soldat. Detta var pojkarnas uppfostran i Sparta.

Hur levde mannen i Sparta?

Hela det spartanska samhället var militärt organiserat och genomsyrat av en säregen krigisk livsstil. Sparta växte fram redan på 950-talet f.Kr, men det var först på 500- och 400-talen som Sparta blev en ledande krigsmakt. I Sparta var alla fria män (de manliga medborgarna) tvungna att bli soldater.

Vad hände efter slavhandeln?

Under de 400 år som den transatlantiska slavhandeln pågick, skickades cirka 12 miljoner afrikaner från Afrika för at arbeta som slavar i de amerikanska kolonierna. Omkring 1,5 miljoner afrikaner dog till sjöss på grund av våld, hunger och sjukdom. Ytterligare 15 procent dog inom de försa två åren efter ankomst.

Hur röstade man i demokratin i Aten?

Atens demokrati Endast en mindre del av Atens befolkning räknades som medborgare. Kvinnor och slavar var helt uteslutna från medborgarskap. Grundprinciperna var att det skulle råda politisk jämlikhet bland de fria männen och att alla skulle vara med.

Vad bränns i Aten?

Det antika Grekland är en stor inspirationskälla till en mängd vacker kakel och mosaik. Ordet keramik härstammar från det grekiska ordet ”keramos” och är relaterat till ordet bränna. Kakel har återfunnits i antika ruiner i Grekland från 4 000 år tillbaka i tiden, att materialet är tåligt är därför ingen underdrift.

De spartanska pojkarna fick tidigt lära sig krigets konst. Redan vid sju års ålder togs de från sina mammor för att uppfostras till soldater. Under tio år utbildades de till krigare innan de blev en del av armén. De härdades och stärktes med kroppsövningar och krigiska idrotter.

Hur gick det till när man röstade i Aten?

I Aten var demokratin direkt (s.k. direktdemokrati). Alla kunde vara med och rösta om allting. I Sverige är demokratin representativ. Vi väljer de politiker som vi bäst tror representerar våra intressen, och sedan får de rösta i vårt ställe.

Hur gick demokratin till i antikens Grekland?

Antikens Grekland, från Magna Graecia i väst till Mindre Asien i öst, bestod av drygt 1 000 stadsstater som alla hade sitt eget politiska styrelseskick. Varje stadsstat hade sin egen folkförsamling där alla myndiga manliga medborgare hade rätt att delta aktivt och ett råd som förberedde ärenden.

Hur levde kvinnorna i Aten?

De atenska kvinnorna “skulle” leva instängda, beskyddade och övervakade. Vissa kvinnor väntade med att föda barn till en högre ålder, delvis för att förlossningarna kunde gå lättare då, det var inte lika stor risk att bebisen skulle dö, eller mamman, och hon fick “mogna” till lite mer innan hon skulle bli gravid.

Vad är rätt och fel i Aten?

ANNONS. Under antiken var Aten en stadsstat. Då var staden en demokrati, där alla fria män hade rösträtt. Men egentligen var det ingen riktig demokrati, eftersom kvinnorna och slavarna inte hade rösträtt.

Share this post