Innehållsförteckning
- 1 Kan man neka försörjningsstöd?
- 2 Hur anmäler man en missbrukare?
- 3 Vad är Normöverskott?
- 4 Vem har först och främst ansvar för vår försörjning som vuxen?
- 5 Har papperslösa rätt till bidrag?
- 6 Har socialnämnden rätt att kräva att sökanden först ska försöka låna pengar innan rätt till bistånd kan bli aktuellt?
- 7 Vilka krav kan socialtjänsten ställa på en sökande för att det ska anses att denne har gjort vad denne kan själv för att tillgodose sina behov?
- 8 Vem har rätt till ekonomiskt bistånd?
- 9 Vem har ansvar för äldre personer?
Kan man neka försörjningsstöd?
Av 4 kap. 5 § SoL framgår att socialnämnden får vägra eller sätta ned fortsatt försörjningsstöd om den enskilde utan godtagbart skäl avböjer att delta i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet som anvisats enligt 4 §.
Hur anmäler man en missbrukare?
Känner du oro för missbruksproblematik hos en vuxen? Då kan du göra en anmälan om oro till kommunen för att personen ska kunna få stöd och hjälp. Du kan vara anonym när du gör en anmälan, men det kan vara värdefullt för utredningen om du uppger dina kontaktuppgifter.
Vilken hjälp kan man söka som beroende av alkohol eller narkotika hos socialtjänsten?
Socialtjänsten kan erbjuda information, rådgivning och behandling till dig som har problem med alkohol, droger eller spel om pengar. Även anhöriga kan få stöd, genom samtal och anhöriggrupper.
Vad är Normöverskott?
Om du normalt har ett normöverskott (enligt socialtjänstlagen) förväntas det att du sparat och lagt undan en buffert för att klara inkomstglapp eller oförutsedda utgifter. Socialtjänsten räknar i regel ut hur din inkomst har sett ut de senaste tre månaderna.
Vem har först och främst ansvar för vår försörjning som vuxen?
Reglerna i socialtjänstlagen innebär att var och en i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj inom ramen för sin förmåga. De vuxna i familjen har i regel ett gemensamt ansvar för hushållets försörjning.
Vilken rätt till bistånd med stöd av SoL har tredjelandsmedborgare?
Alla som vistas i Sverige omfattas av bestämmelserna om kommunens yt- tersta ansvar för stöd och hjälp enligt 2 kap. 1 § SoL. Alla har därför rätt att ansöka om ekonomiskt eller annat bistånd enligt bestämmelserna i SoL i den kommun där de vistas och få sin sak prövad och avgjord genom ett formellt beslut.
Har papperslösa rätt till bidrag?
Personer som har sökt asyl omfattas av lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande (LMA). Migrationsverket ansvarar för den dagliga försörjningen och för boendet för dessa personer och de har därför inte rätt till motsvarande bistånd för sin försörjning och boende enligt socialtjänstlagen.
Den som kan arbeta är skyldig att söka arbete. Den som har ekonomiska tillgångar måste först använda sig av dem innan försörjningsstöd kan komma i fråga.
Vem har rätt till försörjningsstöd?
Vad är försörjningsstöd? Försörjningsstöd är en tillfällig ekonomisk hjälp från kommunen som du kan få om du inte kan försörja dig på egen hand. Rätten till stöd prövas individuellt och beviljas för en månad i taget. Eftersom försörjningsstödet är inkomstprövat måste individ- och familjeomsorgen göra en utredning.
Den enskilde måste i första hand utnyttja alla de möjligheter till egen försörjning om normalt står honom eller henne till buds innan rätt till bistånd föreligger. Förutom att vara aktivt arbetssökande krävs att den biståndssökande deltar i verksamhet som anordnas för arbetslösa och övrig kompetenshöjande verksamhet.
Vem har rätt till ekonomiskt bistånd?
För att vi ska kunna betala ut försörjningsstöd måste du ha ett faktiskt behov av ekonomisk hjälp. Dessutom måste alla andra möjligheter för dig att klara din försörjning vara uttömda. Meningen med försörjningsstödet är att det ska vara tillfälligt och stödja dig så att du kan återgå till att försörja dig själv.
Vad är försörjningsstöd och när betalas sådant ut?
Vem har ansvar för äldre personer?
Kommunerna och landstingen har ett ansvar för att se till att hälso- och sjukvården uppfyller kraven på god vård. De ska också erbjuda rehabilitering, habilitering och hjälpmedel till äldre och personer med funktionsnedsättning samt förebygga ohälsa.