Rekommendationer

Vem far iordningstalla och administrera lakemedel?

Vem får iordningställa och administrera läkemedel?

Läkare, sjuksköterskor och tandläkare får iordningställa, administrera och överlämna läkemedel. Biomedicinska analytiker, tandhygienister, röntgensjuksköterskor och de barnmorskor som inte är sjuksköterskor är behöriga att iordningställa, administrera och överlämna läkemedel inom sina respektive kompetensområden.

Hur läkemedelshanteringen utförs enligt aktuell lagstiftning?

Att påbörja eller avsluta en behandling, ändra en dos samt förlänga en behandling är alla en form av ordination. Ordinationen verkställs genom att läkemedel skrivs ut på recept och hämtas ut på apotek eller att det beställs till ett läkemedelsförråd på en vårdenhet, så kallad rekvisition.

Vilken är huvudregeln för ordination av läkemedel?

En läkemedelsordination ska vara entydig och görs med angivande av läkemedlets namn eller aktiv substans, läkemedelsform (beredningsform), styrka, dosering i antal/volym per/administreringstillfällen, läkemedelsbehandlingens längd, ordinationsorsak samt när behandlingen ska följas upp eller avslutas.

Vem ordinerar läkemedel Varför är det så?

Hälso- och sjukvårdspersonal som får förordna eller förskriva ett läkemedel får ordinera läkemedlet. Ordinationen ska vara skriftlig. Läkemedel får ordineras muntligt endast när patienter behöver läkemedel omedelbart. Ordinationen ska då dokumenteras och signeras i efterhand av den som ordinerat läkemedlet.

Varför ska man överlämna läkemedlet i patientens lägenhet?

När ett läkemedel ska spädas ska särskild försiktighet iakttas. Tydliga instruktioner ska finnas. Rutinen ska normalt vara att läkemedel ska iordningställas, överlämnas/administreras i den enskildes bostad.

Vad styr och reglerar läkemedelslagen samt varför är det så viktigt att denna lag upprättades?

Läkemedelslagen definierar vad ett läkemedel är och vad som gäller i fråga om tillverkning, hantering och försäljning. Lagen tar också upp ansvarsfrågan när någon gör sig skyldig till felaktig förskrivning av läkemedel och regler kring hur Läkemedelsverket ser till att lagen efterlevs.

Vad innebär administrering av läkemedel?

Administrering innebär att läkemedlet tillförs kroppen direkt. Vid överlämnande, se nedan, är det patienten själv eller en tredje person som administrerar. Läkemedel ska normalt iordningställas i direkt anslutning till administreringen.

Vad är ordningställande av läkemedel?

Iordningställande av läkemedel innebär att man plockar fram, dispenserar i mugg eller dosett, häller upp flytande läkemedel, drar upp i spruta, löser upp eller späder ett injektions- eller infusionsläkemedel och så vidare. I dagligt tal används ofta uttrycket att ”dela läkemedel”.

Vad gäller läkemedel i bruten förpackning?

Vissa läkemedel har begränsad hållbarhet i bruten förpackning och ska märkas med brytningsdatum. För information om användningstider, se på förpackningen, i bipacksedeln eller FASS-texten. För mer generella regler se ”Förvaring, märkning, lagrings- och användningstider för läkemedel” i Svensk läkemedelsstandard.

När tar du läkemedel genom munnen?

När du tar läkemedel genom munnen tas det verksamma ämnet ofta upp i blodet via slemhinnorna i magen och tunntarmen eller munhålan. Sedan sprids det i kroppen via blodet och når det ställe där det ska verka.

https://www.youtube.com/watch?v=8vuRdiqeTDM

Share this post