Allmänning

Vad ar det huvudsakliga syftet vid motiverande samtal?

Vad är det huvudsakliga syftet vid motiverande samtal?

Motiverande samtal (MI) är en samtalsstil som syftar till att stärka en persons egen motivation och åtagande till förändring. ”Motiverande samtal” (MI – Motivational Interviewing) är en evidensbaserad metod för att hjälpa en annan människa att hitta sin egen drivkraft att skapa sig ett hälsosamt liv.

Är MI evidensbaserat?

Motiverande samtal – MI innebär evidensbaserade, professionella, icke-konfrontativa samtal om motivation och förändring. Förändringen kan handla om att ändra beteende och levnadsvanor, tankesätt och inställning, att ta beslut och att välja väg i livet.

Vilka teorier bygger MI på?

teorier som MI bygger på Bems självuppfattningsteori, Roger´s teori om ”non-directive counselling” samt ”The transteoreticial model of behavior change”.

Vad innebär MI andan?

MI-andan innebär att samtalsledaren samarbetar med personen och att de båda deltagarna i samtalet har ett gemensamt engagemang för saken. Samtalsledaren uttrycker acceptans för personen, och samtalet utformas till största delen utifrån personens tankar och idéer om vad den vill, förmår och tycker är viktigt.

Vad kännetecknar motiverande samtal?

Motiverande samtal är en metod som försöker stärka en människas egen motivation – till exempel i en förändringsprocess. Metoden är utforskande och bygger på samarbetet mellan två individer – eller mellan ledaren och teamet.

Vad är Skalfrågor?

I motiverande samtal används skalor främst för att bedöma personens tro på sin egen förmåga och beredskap att förändra ett beteende. Skalor kan bland annat användas för att bedöma motivation.

Är MI en metod?

Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod som används i rådgivning och behandling för att underlätta förändringsprocesser. MI utvecklades under 1980–1990-talen av psykologerna William F. Miller och Stephen Rollnick.

Share this post