Blogga

Vad innebar klinisk depression?

Vad innebär klinisk depression?

Klinisk depression, eller egentlig depression, är vanligast. Det innebär att du är nedstämd samt har andra symptom på depression under en längre tid, vanligtvis brukar man räkna minst två veckor. Dystymi kallas ibland för sjukligt svårmod och är en form av mild men väldigt långvarig depression, ofta minst två år.

Är depression en psykisk sjukdom?

Ordet depression betecknar både en sinnesstämning och ett psykiatriskt tillstånd. Att vara tillfälligt ledsen eller orkeslös är en normal upplevelse och ska inte behandlas som en sjukdom.

Vad orsakar depression Enligt det medicinska biologiska synsättet?

Ur det biologiska perspektivet så yttrar sig depression genom att det blir en obalans mellan hjärnans signalsubstanser i det centrala nervsystemet (Andersson et al. 2007). Serotonin, Page 6 2 noradrenalin och dopamin är tre viktiga signalsubstanser som har en betydande effekt kring uppkomsten av depression.

Vad är orsaken till depression hos barn?

Depression missas ofta hos unga. Bidragande orsaker är ofullständig anamnesupptagning och att barn har mer av irritabilitet och reaktivt svängande stämningsläge än vuxna. Yngre barn har ofta somatiska symtom. Depressionen kan också maskera sig som klängighet, olika rädslor eller beteendeproblem.

Vad är egentlig depression?

Egentlig depression är den vanligaste formen av depression. För att få diagnosen ”egentlig depression” krävs det att du är nedstämd, samt att du har andra symptom på depression under minst två veckor. Du måste även ha svårt att sköta arbete och det sociala livet. Det finns tre grader av egentlig depression: Lätt, måttlig och svår.

Hur påverkas du av depressionen?

Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en

Vad är diagnos och behandling av depression?

Diagnos och Behandling av depression Diagnos ställs utifrån det som kommer fram i samtal med en läkare. Depressioner går att behandla med mediciner samt psykoterapi, kognitiv psykoterapi och kognitiv beteendeterapi. Behandlingsmöjligheterna har utökats under senare år och likaså våra kunskaper om depressionssjukdomarnas förlopp.

Hur kan du förebygga och behandla depression?

Med ljusbehandling kan du både förebygga och behandla årstidsbunden depression. Ljusbehandling kan du få i speciella ljusrum men det går också att köpa för hemmabruk. Lider du av depression ska du alltid kontakta sjukvården för rätt behandling.

Share this post