Rekommendationer

Vad ar Visselblasning lag?

Vad är Visselblåsning lag?

Visselblåsarlagen (lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden) började gälla den 17 december 2021. Lagen gäller vid rapportering i ett arbetsrelaterat sammanhang av information om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram.

Vem får visselblåsa?

Du kan visselblåsa om missförhållanden på Konsumentverket. För att du ska vara skyddad av visselblåsarlagen ska det finnas ett allmänintresse i det du rapporterar. Det kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller olämpliga. Du ska även anta att det du visselblåser om är sant och vara arbetsrelaterat.

Varför kallas det Visselblåsare?

Visselblåsaren är ofta (men inte alltid) en anställd eller tidigare anställd. Syftet med visselblåsning är alltså att upptäcka allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Det bästa sättet att göra detta på är genom en visselblåsarfunktion – att låta personer, helt anonymt, anmäla oegentligheter via en tredje part.

Var är en Visselblåsare?

Visselblåsare, visselpipare eller visslare, av engelskans whistleblower, är en person som slår larm om oegentligheter, ofta på sin egen arbetsplats, främst till massmedia eller kontrollorgan vid upptäckt av oegentligheter hos till exempel myndighet och företag.

Vad heter Visselblåsarlagen?

Visselblåsarlagen[redigera | redigera wikitext] Lagen, som egentligen heter Lag (2016:749) om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, omfattar både privat- och offentliganställda och inskränker inte det skydd som arbetstagare har på annan rättslig grund.

Vad är Visselblåsartjänst?

Visselblåsartjänst är lösningen på: Hur oegentligheter, trakasserier och annat olämpligt uppträdande hanteras på ett professionellt och värdigt sätt som skapar en trygg arbetsplats.

Vilka kommuner har Visselblåsarfunktion?

Funktionen omfattar också medarbetare inom Mora kommun som jobbar för personer som är i beroendeställning till dem. De allvarliga oegentligheterna kan exempelvis vara muta, bedrägeri, stöld, jäv, olämplig bisyssla eller en situation där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin befattning.

Vem får Visselblåsa?

Vad heter visselblåsarlagen?

Hur fungerar visselblåsning?

Vad är visselblåsning eller whistleblowing Visselblåsning innebär att en person med insyn i ett företag, organisation eller myndighet informerar ledningen eller utomstående om att något oegentligt sker. Visselblåsaren är ofta (men inte alltid) en anställd eller tidigare anställd.

Share this post