Frågor

Vad hander under en avgiftning?

Vad händer under en avgiftning?

Här finns sjukvårdsutbildad personal dygnet runt som tillsammans med läkare följer processen och sätter in lämplig medicinering. Under denna tid påbörjas även samtalsbehandling efter förmåga. Det viktigaste är vila, näring, motiverande samtal och omsorg av kompetenta människor.

Det innebär vanligen en gradvis tillförsel av minskande doser av en agent (medel) som är relaterade till den ursprungliga drogen av missbruk som nu ersätts för att förhindra återfall. Målet med avgiftningen är att patienten skall vara i gott skick fysiskt och psykiskt efter behandlingen.

Hur lång tid tar en avgiftning?

De vanligaste symtomen vid alkoholabstinens är oro, ångest, darrighet, svettning, hjärtklappning, illamående och sömnsvårigheter. Oftast går de omedelbara symtomen över inom några dygn. Därefter kan en mer långvarig abstinensfas inträda. För alkohol pågår den oftast 3-6 månader.

Hur kommer man in på avgiftning?

Ring till öppenvårdsenheten vid socialtjänsten där du bor och fråga vad de erbjuder. Vill man få vård på behandlingshem (där man både bor och gör sin behandling) så ansöker man också genom socialtjänsten. Vissa väljer dock att betala privat, det är mycket kostsamt men möjligt.

Hur länge bor man på behandlingshem?

Hur lång är behandlingstiden? Behandlingstiden är numera vanligtvis fem till sex veckor med hög intensitet på behandlingshem. För personer med större beroende kan programmet förlängas. Inom öppenvården kan programmet vara upp till ett år med dagliga träffar under de första månaderna och glesare mot slutet.

Vad ska man göra om man får abstinens?

Vid lindriga abstinenssymtom är det absolut bäst att undvika alkohol (”återställare”) och även läkemedel (särskilt sömnmedel och lugnande medel). Den bästa egenvården är att vila sig, eftersom fysisk ansträngning kan bidra till exempel till rytmstörningar i hjärtat.

Vad finns det för behandlingsalternativ för personer med ett beroende?

Exempel på psykologisk och psykosocial behandling som rekommenderas vid missbruk och beroende:

  • CRA, Community Reinforcement Approach.
  • KBT eller återfallsprevention (med tillägg av MI eller MET)
  • MATRIX-programmet.
  • motiverande samtal, MI.
  • motivationshöjande behandling, MET.
  • nätverksterapi.
  • parterapi.

Share this post