Rekommendationer

Hur kan hjarnan paverkas av alkohol?

Hur kan hjärnan påverkas av alkohol?

Hjärnan. Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Du sover sämre och känslorna påverkas. Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Vad påverkar alkoholen och hjärnan?

Alkoholen och hjärnan. Alkoholen hör till de ämnen som i huvudsak påverkar centrala nervsystemet (bl.a. hjärnan och ryggmärgen). Den bedövar nervsystemet som därför strävar efter att motverka detta genom ökad irritabilitet för att slå vakt om sin funktionsduglighet. Alkoholens omedelbara effekt tar sig uttryck i att man blir berusad och slocknar.

Hur påverkas resten av kroppen av alkohol?

Så påverkas resten av kroppen av alkohol. Förutom levern och hjärnan påverkas en rad andra organ i kroppen av alkohol. En måttligt alkoholkonsumtion påverkar inte hjärtat – men många personer får högt blodtryck av alkohol vilket i sin tur kan leda till stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Folk som dricker mycket alkohol blir lätt sjuka.

Varför blir folk som dricker mycket alkohol sjuka?

Folk som dricker mycket alkohol blir lätt sjuka. Alkohol försämrar immunförsvaret som får svårt att bekämpa bakterier och virus vilket gör dig mer mottaglig för långvariga förkylningar, lunginflammation och tuberkulos. Många får också dålig mage av alkohol.

Hur lång tid tar det för alkohol att nå hjärnan?

Det första organet som påverkas av alkohol är hjärnan Ingen av oss upplever exakt samma effekt av att dricka alkohol, men du känner vanligtvis alkoholens effekt på din hjärna inom några minuter.

Kan du dricka stora mängder alkohol?

Att dricka stora mängder alkohol medför dock risk för skador. Pulsen och blodtrycket ökar när du dricker alkohol. Risken för hjärtarytmier av olika slag ökar, exempelvis förmaksflimmer. Alkohol kan inte rekommenderas för att förebygga kranskärlssjukdomar.

Share this post