Frågor

Hur skots en gastrostomi?

Hur sköts en gastrostomi?

Perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG) anläggs som en förbindelse genom bukväggen till magsäcken med hjälp av ett gastroskop. Katetern hålls på plats med hjälp av en stopplatta på insidan och en stopplatta som fixeras på utsidan mot bukväggen. En PEG kan vanligen börja användas samma dag som den sätts.

Skötsel av gastrostomi

  1. Följ basala hygienrutiner och arbeta alltid aseptiskt.
  2. Inspektera gastrostomin dagligen.
  3. Rengör dagligen med tvål eller tvättkräm och vatten runt katetern eller knappen och under plattan.
  4. Torka torrt med en ren handduk eller kompress.

Hur fungerar en 5 2 ventil?

Fem portar och två lägen. När ventilen aktiveras strömmar mediet från port 1 till port 2. Samtidigt avluftas port 4 till port 5. När ventilen avaktiveras strömmar mediet från port 1 till port 4 och port 2 avluftas till port 3.

Hur sköter man en PEG?

Huden runt PEG-katetern rengörs med tvål och vatten. Torka torrt med en handduk som bara används för detta ändamål. Huden ska vara torr. Vrid den yttre bottenplattan lite varje dag och torka under den.

Vad är en 3 2 ventil?

En ventils funktion beskrivs med en sifferkombination, exempelvis 3/2. Första siffran anger antalet anslutningsportar, andra siffran anger hur många lägen ventilen kan befinna sig i. En 3/2-ventil har följaktligen 3 portar medan en 5/2 har 5 portar.

Vad betyder gastrostomi?

PEG är en förkortning av: Perkutan – genom huden Gastrostomi – en öppning med sond/slang genom bukväggen till magsäcken. Gastro betyder mage och stomi betyder opererad gång/kanal.

Vad är en monostabil ventil?

En monostabil ventil har i ett elstyrt utförande en spole. När ventilen får en styrsignal till spolen växlar den, när den signalen försvinner går ventilen tillbaka till sitt utgångsläge, detta sker med hjälp av en intern fjäder alternativt ett differentialtryck som skjuter tillbaka den interna kolven.

Hur fungerar en avstängningsventil?

Avstängningsventilens enda uppgift i en shuntgrupp är att vid behov möjliggöra stängning respektive öppning av den aktuella anslutningen. Vid rördimensioner upp till DN50 används vanligen kulventiler och för större storlekar används vridspjällsventiler.

Hur Sondmatar man med spruta?

Börja och avsluta varje sondmatning med att spola igenom sonden/gastrostomin med färsktappat vatten från en genomspolad och frekvent använd kran. Använd endast spruta avsedd för enteral näringstillförsel. Sondmata enligt det administreringssätt som är ordinerat.

Hur fungerar en tryckreduceringsventil?

En tryckreduceringsventil minskar inloppstryck på vätskor eller gaser till ett lägre utloppstryck och håller detta reducerade utloppstryck konstant. Ventilen är i de flesta fall självverkande, vilket betyder att den inte kräver exempelvis luft eller el för att fungera.

Share this post