Rekommendationer

Kan vin innehalla mjolk?

Kan vin innehålla mjölk?

I en del viner kan det finnas spår av mjölk/mjölkprodukter eller ägg/äggprodukter. De används som klarningsmedel. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet kan innehålla mjölk/mjölkprodukter eller ägg/äggprodukter.

Vad innehållet vin?

Vin är en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor. Drycker som jäses av annan frukt- eller bärråvara än vindruvor benämns fruktvin. Vin, med undantag av starkvin, har vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol.

Vad menas med husets vin?

Det är uttrycket för vinet som det säljs mest av på restaurangen. För det mesta är det ett vitt och ett rött vin som ligger i ett måttligt prisläge och som är användbart till många olika rätter.

Varför har man ägg i vin?

I vin ska mjölk och mjölkprodukter samt ägg och äggprodukter, som har använts som klarningsmedel i vin och som finns kvar i små mängder i det färdiga vinet märkas ut. Även ägglysozym används i vintillverkning och ska märkas ut om det finns kvar i vinet.

Finns E330 i vin?

Undantagna tillsatser: De slipper också ange de ”naturliga substanser” som har använts för att justera druvmusten eller vinet, till exempel mjölksyra (E270), citronsyra (E330), vinsyra (E334), äppelsyra (E296), koncentrerad druvmust och socker.

Varför ingen innehållsförteckning?

Enligt svensk och internationell lagstiftning behöver inte producenterna ange någon innehållsförteckning för alkoholhaltiga drycker (över 2,25 %). Argumentet för att legitimera detta undantag är framförallt att alkoholen skadar mer än tillsatserna.

Vad kostar Husets vita vin?

Ett ekologiskt, halvtorrt, friskt och aromatiskt vitt vin med inslag av citrus, tropisk frukt, päron och äpple. Något blommig, fruktig smak med med sötma, inslag av gråpäron och vingummi.

Vad kostar husets vin?

Något som man med säkerhet kan säga är att ekonomin spelar stor roll, hur stor vinst vill restaurangen göra på en flaska vin? I exempelvis Stockholm kan priset på ett glas husets vin variera mellan 70–140 kronor. En flaska vin kan variera från allt mellan 250 kronor upp till tusentals kronor.

Är sulfiter veganskt?

Det kan finnas spårämnen kvar i vinet, då i mycket små mängder, men samtidigt tillräckligt stora för att allergiker kan reagera. Därav den relativt nyligen införda regeln att viner som innehåller sulfiter där mängden överskrider 10 milligram per liter också måste upplysa om detta på etiketten.

Share this post