Frågor

Vad har Livsmedelsverket for roll for maten i forskola och skola?

Vad har Livsmedelsverket för roll för maten i förskola och skola?

Måltiderna i förskolan har stor betydelse för barnens hälsa, trivsel och förutsättningar för lärande – faktorer som påverkar miljön i förskolan under hela dagen. Bra måltider ger en grund för att orka leka och lära. En trivsam måltidssituation bidrar också till gemenskap och en bra stämning i förskolan.

Varför är det viktigt att äta skolmaten?

Utan näring och sömn riskerar kroppen att bli ”ett fuskbygge” med risk för ohälsa i framtiden. Det handlar om att bli mätt på rätt sätt. Att skollunchen är näringsriktig har särskild betydelse för vissa elever och är ett viktigt led i arbetet för att öka jämlikheten i hälsa.

Hur mycket mat slängs i skolan varje år?

I genomsnitt slängs det ungefär 13,5 kilo mat per elev och år i skolan. Vilket betyder minst 15 000 ton. Några kilosiffror finns inte för förskolan.

Vem ansvarar för maten som tillagas på en förskola?

Det är kommunen eller styrelsen för den fristående förskolan som beslutar om vilken mat som ska serveras och hur serveringen ska gå till. I många kommuner har man en gemensam matsedel som följs i alla skolor och förskolor. Men det kan också vara så att det är varje skola som får bestämma sin matsedel.

Vad är en matsedel?

En restaurangmeny, även kallad meny och matsedel, är en lista över vilka maträtter och drycker en restaurang har att erbjuda och till vilket pris. Vid sidan av den egentliga fasta menyn (à la carte) förekommer ofta erbjudanden som växlar från dag till dag (framförallt dagens lunch) eller för en kortare tid.

Hur bra är skolmaten?

Bra skolmat är därför den som eleverna tycker om men som ändå utmanar deras smaker och preferenser en aning. Preferenser kan ändras fram och tillbaka under uppväxttiden och de flesta barn har en naturlig skepsis mot nya maträtter, livsmedel och smaker.

Hur mycket skolmat slängs varje dag?

En rapport från Livsmedelsverket, där man kartlagt matsvinnet i landets kommunalt drivna förskolor, skolor och äldreboenden, visar att 28 ton skolmat skrapas av tallrikarna och slängs i soporna varje dag.

Hur många äter maten i skolan?

Enligt våra svar gillar 60% av eleverna maten och äter den dagligen, medan 35% äter maten ibland. Bara 6% av eleverna låter bli att äta i skolan, eller äter bara sällan av skolmaten.

Share this post